Adio informaţii despre acţionari!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele cu caracter personal ale asociaţilor/acţionarilor firmei nu vor mai putea fi listate, ca şi până acum, de la Registrul Comerţului, la cererea partenerilor interesaţi Invocând

Datele cu caracter personal ale asociaţilor/acţionarilor firmei nu vor mai putea fi listate, ca şi până acum, de la Registrul Comerţului, la cererea partenerilor interesaţi

Invocând câteva directive europene, iniţiatorii unei ordonanţe de urgenţă prin care se modifică Legea Registrului Comerţului au reuşit să impună legea tăcerii în ceea ce priveşte identitatea acţionarilor societăţilor comerciale. Potrivit noului normativ, Registrul Comerţului nu va mai putea să furnizeze public date cu caracter personal.

Localitatea de domiciliu, data şi locul naşterii, precum şi adresa poştală a acţionarului, asociatului, cenzorului sau, după caz, a reprezentantului legal al firmei vor fi trecute la secret. De ce?

Pentru că Registrul Comerţului a intrat în categoria instituţiilor şi operatorilor care prelucrează date cu caracter personal, aflate sub incidenţa Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Prin urmare, oficiile registrului comerţului nu vor mai putea furniza celor interesaţi elementele suplimentare ale identificării acţionarilor, în afara numelui şi a adresei societăţii.

ONRC, obligat să aplice legea

Contactat telefonic ieri, în legătură cu această chestiune, directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Eugen Ghiulea, a confirmat pentru "Adevărul" că instituţia nu mai poate furniza datele personale ale acţionarilor. "Suntem obligaţi să aplicăm legea, nu mai putem face publice date precum adresa de domiciliu, locul şi data naşterii etc.

Liderii mediului de afaceri sunt stupefiaţi

Autoritatea de reglementare pentru protecţia datelor cu caracter personal a insistat mai multă vreme ca Registrul Comerţului să intre sub incidenţa Legii 677/2001. La rândul nostru, am înaintat Autorităţii o notă prin care solicităm mai multe precizări în legătură cu modul în care va trebui să aplicăm această lege". Eugen Ghiulea ne-a mai declarat că, deocamdată, cei care solicită astfel de date nu pot primi decât informaţia că acţionarul căutat "poate fi găsit la sediul firmei"...

Mai mulţi lideri din mediul de afaceri cu care am luat ieri legătura ne-au declarat că sunt stupefiaţi de această măsură, le vine greu să creadă că a fost posibil aşa ceva şi speră că a fost, totuşi, o greşeală.

"În primul rând, o lege organică - mai ales Legea 26/1990 privind funcţionarea Registrului Comerţului - nu ar putea fi modificată decât tot printr-o lege organică, iar în ultima perioadă nu am auzit de o asemenea iniţiativă. Dacă se aplică, totuşi, va trebui să fie corectată urgent", ne-a declarat unul dintre liderii din sistemul camerelor de comerţ teritoriale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite