Adio creditelor în valută?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recomandările băncii centrale privind limitarea creditării în valută încep să se concretizeze în măsuri luate la nivelul băncilor comerciale. Două dintre instituţiile de credit de pe

Recomandările băncii centrale privind limitarea creditării în valută încep să se concretizeze în măsuri luate la nivelul băncilor comerciale. Două dintre instituţiile de credit de pe piaţa românească au redus sau chiar au eliminat accesul românilor la împrumuturile de nevoi personale în euro sau dolari.

Volksbank România a anunţat ieri că va oferi, începând cu această lună, credite de nevoi personale fără garanţii materiale numai în moneda naţională. Asta după ce, în urmă cu două luni, şi CEC Bank a înăsprit condiţiile de acordare a împrumuturilor în valută.

Guvernatorul BNR a îndemnat în repetate rânduri, populaţia să mizeze pe leu, referindu-se în special la evitarea riscurilor valutare în comparaţie cu monedele străine.

Volksbank acordă împrumuturi de nevoi personale fără garanţii doar în lei

Băncile încep să restrângă creditarea în valută. Venind în sprijinul băncii centrale, două dintre instituţiile de credit anunţă finanţarea consumului numai în lei.

Recomandările băncii centrale privind limitarea creditării în valută încep să se concretizeze în măsuri luate la nivelul băncilor comerciale.

Două dintre instituţiile de credit de pe piaţa românească au redus sau chiar au eliminat accesul românilor la împrumuturile de nevoi personale în valută.

Începând cu această lună, Volksbank România oferă credite de nevoi personale fără garanţii materiale (fără ipotecă) doar în moneda naţională, au anunţat, ieri, reprezentanţii băncii.

Acestea se vor acorda persoanelor fizice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 70 de ani şi cu venituri nete lunare de peste 200 de euro (în echivalent RON) pe solicitant. "Astfel, Volksbank România sprijină politica Băncii Naţionale a României de limitare a creditului de consum în valută", spun oficialii instituţiei de credit.

Şi CEC Bank promovează o politică de restrângere a creditării în valută, anunţând în urmă cu două luni condiţii mai aspre pentru astfel de finanţări.

"Nu pot să spun decât că mă bucur să aud că şi alte bănci urmează aceeaşi politică. CEC Bank a redus în urmă cu două luni accesul populaţiei cu venituri mici la creditele în valută", ne-a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Creditul în valută, pândit de risc

Acordarea de către bancă a unui împrumut de nevoi personale fără garanţii materiale implică deja asumarea unui risc pentru instituţie. Dacă împrumutul este acordat în valută, se adaugă şi riscul valutar.

Mai exact, în cazul unei deprecieri însemnate a monedei naţionale, clientul poate ajunge în imposibilitatea de a-şi achita datoria la bancă. "Atunci când acorzi credite fără garanţii materiale, îţi asumi deja un risc, iar dacă îl combini cu unul de natură valutară, acesta creşte şi mai mult", ne-a explicat consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu.

Teoria se transpune în practică

Banca Centrală a îndemnat, în repetate rânduri, populaţia să mizeze pe leu, referindu-se, în special, la evitarea riscurilor valutare în comparaţie cu monedele străine.

Şi Gheţea susţine recomandările băncii centrale. Mai mult, acesta a propus, la începutul anului, să se impună populaţiei creditarea doar în moneda în care sunt obţinute veniturile.

Reacţiile nu au întârziat, la acea vreme, să apară. Bancherii vedeau propunerea ca o bună teorie, dar imposibil de pus în practică. "Nu este bine să îi lăsăm pe clienţii noştri, persoane fizice, să se împrumute în valute care ar putea să le creeze probleme la un moment dat", susţine preşedintele CEC Bank.

Cei care s-au împrumutat în euro au avut de câştigat în prima jumătate a anului 2007. Ulterior, când leul a început să se deprecieze în raport cu euro, aceştia au început să plătească rate tot mai mari. "Banca Naţională a atras atenţia asupra creditării în valută plecând tocmai de la problema riscului asumat. Să nu uităm că oricând este posibil ca leul să se deprecieze în raport cu euro. Nu este sigur, dar posibil", subliniază Rădulescu.

Urmează şi alte instituţii

Tonul creditării pentru consum cu precădere în moneda naţională a fost dat de Volksbank şi CEC Bank. Este de aşteptat ca şi alte instituţii de credit să se alinieze aceleiaşi politici de prudenţă. "Cred că există suficiente elemente ca fiecare bancă să găsească cea mai bună metodă de a elimina riscul valutar", a menţionat Radu Gheţea. Nici Rădulescu nu exclude varianta ca mai multe bănci să adopte în timp o astfel de măsură.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite