Adio credite ieftine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditarea la costuri reduse, cum a fost în anii trecuţi, nu va mai exista din cauza majorării cheltuielilor în urma restructurărilor şi reeşalonărilor de împrumuturi, a riscurilor şi a scumpirii resurselor, a declarat Cristian Sporiş, directorul trezoreriei Raiffeisen Bank România.

„Creditare la costuri reduse, aşa cum au fost în anii trecuţi, nu va mai putea fi, pentru că în costul creditării pe lângă costul resurselor, care a devenit foarte mare întrucât băncile plătesc foarte mult pe partea de pasive, mai sunt cheltuieli administrative, care sunt în urcare în prezent din cauza restructurărilor şi reeşalonărilor. La aceastea se adaugă costul de rezerve, care a scăzut semnificativ, şi cel al riscului“,a spus Sporiş.

La aceastea se adaugă costul de rezerve, care a scăzut semnificativ, şi cel al riscului“,a spus Sporiş. El a explicat că în situaţia actuală, caracterizată de incertitudine, băncile încep să preţuiască cât se poate de clar indicatorul riscului. „Părerea mea personală este că în această moment creditarea la costuri reduse nu este neapărat cea mai bună variantă, în timp ce prudenţialitatea este“, a spus Sporiş la seminarul „Romania Financial Forum“, organizat de MEDIAFAX împreună cu BNR.

El a explicat că băncile dau credite în prezent, dar nu cu viteza care s-a înregistrat în ultimii ani.
„Prudenţialitatea este cuvântul de ordine şi datorită faptului că sunt mai multe lucuri care influenţează prudenţialitatea băncilor. Sunt mai multe lucuri care influenţează prudenţialitatea şi amintesc aici cerinţele privind capitalul, care au fost incluse în acordul cu FMI“, a continuat Sporiş.

Principalele nouă bănci străine din România s-au angajat în faţa FMI să menţină expunerea pe piaţa locală la acelaşi nivel. Pe de altă parte, în acordul cu FMI se prevede că toate băncile trebuie să menţină o rată a solvabilităţii de peste 10% pe o perioadă de 24 de luni.

„Orice credit neperformant mănâncă automat din capital, ceea ce înseamnă că acţionarul trebuie să vină cu capital pentru a menţine rata solvabilităţii la 10%. Capitalul nu este o marfă ieftină în acest moment. Creditarea nu a încetat niciodată şi va continua, dar pe criterii mult mai echilibrate“, a adăugat Sporiş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite