Adio, căsătorii între minori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârsta minimă de căsătorie a fost stabilită la 18 ani pentru ambii soţi, iar dispensele de vârstă, acordate până acum tinerilor, au fost eliminate, conform noilor modificări ale Codului

Vârsta minimă de căsătorie a fost stabilită la 18 ani pentru ambii soţi, iar dispensele de vârstă, acordate până acum tinerilor, au fost eliminate, conform noilor modificări ale Codului Familiei. CSM a dat aviz favorabil, săptămâna trecută, acestei schimbări legislative, în vederea armonizării cu normele şi practicile europene în materie. Modificările legislative aparţin unui grup de trei deputate care au atras atenţia că prin vechiul Cod se încalcă mai multe articole din Constituţie, cum ar fi egalitatea în drepturi, egalitatea între soţi, dreptul la viaţa intimă, dreptul persoanei de a dispune de ea însăşi şi protecţia specială a copiilor şi tinerilor. Iniţiatorii şi-au motivat propunerea prin faptul că va fi redus abandonul şcolar, se va încuraja formarea şi dezvoltarea carierei, iar cei doi soţi vor fi responsabilizaţi, în egală măsură. Comisia de disciplină şi imunităţi din Senat a dat aviz negativ acestei modificări, motivând că "legislaţia în vigoare cu privire la vârsta căsătoriei reprezintă o măsură de protecţie pentru situaţiile speciale şi că modificarea acesteia ar crea incoerenţă legislativă". Guvernul a fost de părere că vârsta minimă a soţilor poate să fie de 16 ani cu îndeplinirea unor condiţii cumulative. CSM a apreciat că se impune completarea textului cu dispoziţii privind unele situaţii de excepţie când vârsta de căsătorie poate fi mai mică. Având în vedere că la Camera Deputaţilor se află în dezbatere proiectul noului Cod Civil, magistraţii au propus să se adauge mai multe dispoziţii care se regăsesc în acesta, cel prin care este reglementată şi posibilitatea încheierii căsătoriei, în anumite condiţii, şi pentru minorul de 17 ani, iar pentru motive temeinice şi cu anumite autorizări, se pot căsători şi minorii de 16 ani.

Îndoiala faţă de paternitate poate fi reclamată şi de soţie

Soţia poate nega paternitatea copilului rezultat în urma căsătoriei, potrivit noilor modificări ale Codului Familiei. Codul Familiei în vigoare, vechi din 1953, statuează dreptul exclusiv al soţului de a introduce acţiunea în tăgada paternităţii copilului rezultat din căsătorie. O altă noutate se referă la faptul că şi copiii pot introduce acţiuni de tăgăduire a paternităţii sau pot continua acţiunea pornită de oricare dintre părinţi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite