Adio bilete ieftine în autobuzele de la ţară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adio bilete ieftine în autobuzele de la ţară!
Adio bilete ieftine în autobuzele de la ţară!

Transportatorii nu şi-au primit banii de subvenţii, astfel că nu le mai acordă reduceri şi gratuităţi pensionarilor şi veteranilor de război. Pensionarii şi veteranii plăteau mai puţin pe bilete, iar diferenţa o deconta Ministerul Transporturilor. În ultimul timp, însă, statul nu şi-a mai onorat plăţile.

Şoferii de autobuze şi microbuze care transportă persoane pe rutele interjudeţene şi intrajudeţene au sistat, ieri, acordarea de gratuităţi şi reduceri oferite bătrânilor, pentru că Ministerul Transporturilor nu şi-a onorat plata subvenţiilor cu această destinaţie.
S-au acumulat astfel datorii ale statului, către companiile de transport, de ordinul zecilor de milioane de lei.

Dacă aceste probleme nu se vor rezolva, la data de 1 noiembrie transportatorii vor opri efectiv maşinile, ne-a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT). „Încă din luna iunie, FORT a început discuţiile cu ministerele de resort (n.n. - Transporturi şi Finanţe), solicitând inclusiv compensarea acestor datorii. Însă statul ne-a refuzat nonşalant compensarea, trimiţând în faliment transportul rutier de persoane. Fondurile, alocate pentru aceste subvenţii încă din ianuarie, au fost dirijate după voia şi «priceperea» mai-marilor ministerului către CFR“, a precizat Hagiu.

Conflicte locale între şoferi şi pensionari

Prinşi la mijloc între criza de lichidităţi şi solicitările veteranilor îndreptăţiţi să primească reduceri, şoferii din ţară au ajuns la capătul răbdării.

GALAŢI. Şoferii au conturile blocate

La Galaţi, toţi cei şase operatori din transportul judeţean şi interjudeţean au pus de ieri în practică decizia luată la nivel central. „Nu mai efectuăm curse gratuite pentru pensionari şi veteranii de război. Este singura posibilitate de a atrage atenţia în legătură cu situaţia critică în care ne aflăm. Băncile mi-au blocat toate conturile şi firmele de unde achiziţionasem maşini în leasing au venit şi le-au ridicat pentru neplata ratelor. Nu mai putem continua aşa”, ne-a declarat Gheorghe Dumitru, preşedintele FORT Galaţi. Transportatorii gălăţeni îşi vor radicaliza protestul începând cu 1 noiembrie, când vor suspenda toate cursele pe traseele judeţene şi interjudeţene.

DOLJ. Transportatorii merg spre faliment

Măsura de a nu mai acorda niciun fel de subvenţie pensionarilor şi veterinarilor e considerată bine-venită de transportatorii doljeni. Aceştia spun că trebuiau să pună piciorul în prag, având în vedere că statul uită mereu să-şi plătească facturile. Gheorghe Neagra, preşedintele Asociaţiei Cărăuşilor şi Operatorilor în Transport din Dolj, susţine că multe dintre firmele locale de profil au intrat în insolvenţă pentru că nu şi-au mai primit banii datoraţi de minister. „Sunt transportatori care sunt în incapacitate de plată pentru că au de luat miliarde de la minister. Eu nu sunt în această situaţie, pentru că lucrez pe distanţe mici, dar colegii care au trasee lungi sunt în mare dificultate“, susţine Neagra.

CONSTANŢA. Gratuităţile se dau tot mai greu

Decizia Federaţiei Operatorilor Români de Transport de anulare a gratuităţilor pentru veterani şi pensionari are efecte şi la Constanţa. În timp ce unele firme sunt decise să nu mai primească tichete gratuite, altele încă nu s-au hotărât dacă vor aplica decizia Federaţiei.

„Avem foarte multe tichete neplătite. Nu putem să mai continuăm în ritmul ăsta. Ne este milă de veterani, dar dacă statul nu ne-a dat banii nici până astăzi pentru tichetele primite, noi ce mai putem să facem?“, a declarat Semira Omer, administratorul firmei de transport Transevren. Reprezentanţii altor firme spun că vor accepta în continuare tichetele veteranilor. „Încă nu am luat o decizie finală, dar în mod cert nu vom renunţa la facilităţile acordate veteranilor de război. Este o chestiune de respect pentru nişte oameni cărora le datorăm mai mult decât atât“, spune Giovani Madalon, directorul economic al companiei Simpa Trans.

„Nu ştiu ce pot să mai fac în situaţia asta. Eram mulţumită pentru că am fost scutită de nişte cheltuieli. La pensia pe care o am sigur voi simţi la buzunar“, declară Elena Chirea (65 de ani), o pensionară din Constanţa.; Grupaj realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite