„Adevărul“ vă prezintă cei mai iubiţi medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorii au fost votaţi în baza unor criterii de performanţă
Doctorii au fost votaţi în baza unor criterii de performanţă

39 de medici din tot atâtea oraşe au fost aleşi de cititorii „Adevărul“ ca fiind cei mai respectaţi în comunităţile lor.

Medicii cu care ne mândrim nu sunt neapărat cei mai buni. Nici cei mai cunoscuţi. Nici măcar nu putem spune despre ei că nu au primit diverse atenţii. Însă nu au condiţionat actul medical de plicul cu bani. Mulţi dintre ei nu apar pe primele pagini ale ziarelor, nu fac parte din comisii de specialitate şi nu sunt implicaţi în politică. În schimb, sunt consideraţi adevăraţi îngeri pentru comunitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Sunt dedicaţi. Respectă jurământul lui Hipocrate şi trăiesc ca să salveze vieţi. O fac cu pasiune şi cu dăruire, iar pentru asta au fost aleşi de cititorii „Adevărul" din 39 de oraşe în top cinci  doctori cu care se mândresc.

Zeci de mii de voturi

Timp de aproape două luni, paginile locale de pe site-ul www.adevarul.ro au fost vizitate de zeci de mii de români care şi-au votat medicul preferat.  Un juriu de specialitate format din cadre medicale care nu au participat la campanie, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor şi ai ONG-urilor cu activităţi în domeniu, şi-au exprimat votul în legătură cu cei aproxiamativ 600 de medici care au fost nominalizaţi. Redacţiile „Adevărul" din ţară au avut şi ele cuvântul lor în întocmirea acestui clasament.

Criteriile de selecţie

Voturile au fost acordate în funcţie de următoarele criterii de performanţă: 

- Reputaţie şi integritate. Ţine cont de cât de cunoscut este medicul pe plan local, însă pentru faptele sale bune bune, nu pentru scandalurile în care a fost implicat!
- CV-ul doctorului. Studiile aprofundate, cursurile de specializare, cărţile publicate şi premiile obţinute pentru efortul depus ar trebui să constituie bile albe pentru doctorul nominalizat.
- Inovaţie şi cercetare. Dacă a participat la operaţii în premieră pentru comunitatea în care activează, dacă a avut interventii medicale cu un grad înalt de dificultate finalizate cu succes ori a făcut proiecte prin care a reuşit să doteze spitalul cu aparatură performantă, înseamnă că merită să fie nominalizat!
- Nu primeşte şpagă. Ştim că este extrem de important ca medicul nostru să respecte jurământul lui Hypocrtate şi să nu-şi condiţioneze actul medical de primirea unor bani sau cadouri.

Poveştile celor mai apreciaţi cinci medici din fiecare oraş au fost publicate, în ultimele două săptămâni, atât în paginile ziarului „Adevărul", cât şi pe paginile locale de pe site-ul www.adevarul.ro.

Reputaţia celor aleşi

Medicii sunt consideraţi adevăraţi îngeri pentru comunitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Sunt dedicaţi. Respectă jurământul lui Hipocrate
şi trăiesc ca să salveze vieţi.

39
de doctori au fost votaţi pe primul loc în urma campaniei desfăşurate de „Adevărul".

Leon Dănăilă, sculptorul de creiere

Profesorul doctor Leon Dănăilă este unul dintre cei mai buni specialişti neurochirurgi din lume  Foto: Marian Vilău

Şef al clinicii de neurochirurgie vasculară a Spitalului „Gheorghe Marinescu", Leon Dănăilă a revoluţionat operaţiile pe creier în România, având la activ peste 37.000 de intervenţii chirurgicale. A introdus microscopul operator şi astfel a reuşit să scadă mortalitatea în urma intervenţiilor chirurgicale pe creier de la peste 50% la 4%.

Chirurg de VIP-uri

În peste 50 de ani de activitate, Dănăilă s-a uitat în zeci de mii de creiere. De la şoferi la şefi de state. Prin anii '80, când era deja deprins cu mijloacele moderne de operaţie, Dănăilă era cunoscut şi în afară.Un episod interesant din viaţa lui Dănăilă a fost atunci când l-a consultat pe fostul preşedinte al Algeriei, Houari Boumedienne. Acesta făcuse o hemoragie cerebrală, iar pentru salvarea lui s-a apelat la mai multe echipe de medici.

Printre aceştia s-a aflat şi Dănăilă. „M-am trezit la miezul nopţii cu Securitatea la uşă. Nu ştiam ce se întâmplă. Prin bloc se trezise lumea şi vorbea: «Gata, l-au luat pe doctorul Dănăilă». Un securist îmi spune să mă îmbrac că mergem la aeroport pentru că trebuie să ajung în Algeria. I-am spus că n-am paşaport. A scos el un paşaport, mi l-a dat şi avea şi poze. Mai mult, avea şi semnătura mea", se amuză neurochirurgul.

Pe forţe proprii

La începutul anilor '80, Dănăilă era numit şef de secţie la nerochirurgie vasculară şi a fost mutat într-un sediu insalubru. Nemulţumit, a construit de la zero clinica de neurochirurgie vasculară a Spitalului „Gheorghe Marinescu", pe care o conduce astăzi, la vârsta de 78 de ani. Pentru a intra în rândul lumii, Dănăilă a accesat în 2005 un program cu bani de la Banca Mondială, iar acum clinica arată ca cele din statele vestice.

"La noi, mortalitatea la astfel de operaţii depăşea 50%. În Occident era de numai 5%.''
Leo Dănăilă neurochirurg

Medicul militar care fentează moartea

Profesorul doctor Leon Dănăilă este unul dintre cei mai buni specialişti neurochirurgi din lume  p Foto: marian vilău

Bogdan Zamfir, în Afganistan  Foto: Arhivă personală

Bogdan Zamfir (36 de ani) a reuşit să impresioneze lumea medicală ieşeană, deşi este abia la începutul carierei. Ca dovadă a muncii asidue pe care a depus-o în anii de facultate şi în cadrul stagiului, în perioada iulie 2003-ianuarie 2004, medicul Zamfir a avut parte şi de o experienţă cu totul inedită: a însoţit batalionul „Lupii Negri" la o misiune în Afganistan. În acea misiune pe care o vede ca fiind vârful carierei sale a fost martor la moartea a doi colegi, lucru care l-a marcat.   „Eram 400 de persoane plecate în misiunea de luptă. Când cei doi colegi au murit cu toţii am fost marcaţi pentru că noi acolo eram ca o mare familie. Stăteam şi ne gândeam care va fi următorul", povesteşte medicul.

Bogdan Zamfir, în Afganistan p Foto: Arhivă personală

Primul doctor în viaţă cu statuie

Doctorul Tiberiu Băţagă, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, a tratat, din 1995 şi până azi, peste 21.000 de pacienţi, iar alături de echipa sa de la spital realizează în jur de 700 de operaţii anual. Cunoscutul medic mureşean a fost declarat erou în muncă de către prietenii şi colegii care l-au susţinut în campania naţională a unui post de radio.

Tiberiu Băţagă, alături de statuia sa Foto: Alexandru Ramadan

Tiberiu Băţagă, alături de statuia sa p Foto: Alexandru Ramadan

În urma acestui titlu onorific, lui Băţagă i s-a ridicat o statuie, la propriu! Doar şase români din întreaga ţară se pot bucura de acest privilegiu. „Seamănă oarecum cu mine, aş fi preferat ca pe soclu să fie puşi toţi medicii de la care am învăţat şi eu. Atunci când eşti în viaţă şi ţi se face o statuie te gândeşti dacă nu cumva cineva îţi pune un gând rău, dar lăsând gluma la o parte vă spun sincer că fără colegii mei n-aş fi făcut atât de multe lucruri frumoase", a spus Tiberiu Băţagă.

Specialistul care tratează plămânii la înălţime

Marian Olaru, printre cei mai iubiţi medici din Gorj Foto: Alin Ion

Marian Olaru este pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie din Munţii Vâlcan, situat la o altitudine de 800 de metri. Medicul face în fiecare zi naveta către spitalul din munţi. Cel mai greu este iarna, pentru că drumul în pantă se înzăpezeşte de multe ori.

Marian Olaru, printre cei mai iubiţi medici din Gorj p Foto: Alin Ion

În tratarea bolilor aparatului respirator, perioada de vindecare este de lungă durată, astfel că pacienţii stau internaţi chiar şi luni întregi. În aceste condiţii, între pacient şi medic se formează o legătură puternică. „Sunt bucuros de faptul că munca mea este apreciată şi cel mai mult mă bucur că pacienţii sunt mulţumiţi, mai ales că traversăm o perioadă foarte grea în care medicii sunt nevoiţi să trateze pacienţii cum pot, nu aşa cum ştiu", a spus medicul Olaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite