„Adevărul“ vă aduce Cartea Sfântă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea Sfântă
Cartea Sfântă

Biblia, cea mai importantă carte a creştinătăţii, se va distribui în Săptămâna Mare împreună cu ziarul „Adevărul“.

În preajma Sfintelor Sărbători Pascale, cotidianul „Adevărul" încearcă să-şi apropie cititorii de valorile  esenţiale ale creştinismului. Astfel, în Săptămâna Mare, ziarul se va distribui împreună cu Biblia, la preţul de 19,99 de lei.  Despre importanţa lecturii Sfintei Scripturi şi despre lungul drum pe care această carte l-a străbătut până azi am discutat cu Radu Preda, teolog şi lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Astăzi, Biblia are câteva sute de grame, are semn de carte şi coperţi, în general, din piele. Dar până să ajungă la această formă, Biblia a trecut printr-un proces îndelungat. „La nivelul Vechiului Testament e vorba de un proces de fixare a textului canonic şi a conţinutului care s-a întins pe parcursul ultimilor 3.000 de ani de dinainte de Hristos.

Septuaginta, ultimul mare efort de uniformizare a textului Vechiului Testament, se face cu două secole înainte de Hristos. Textul Noului Testament se fixează disociindu-se între textele canonice şi cele apocrife, odată cu secolul al III-lea, după Hristos", explică teologul Radu Preda. „Putem vorbi despre o cultură a editării Sfintei Scripturi într-un volum abia către sfârşitul Evului Mediu.  Prima Biblie tipărită a fost, de altfel, prima lucrare a celui care a inventat tiparul, Johannes Gutenberg", mai spune Preda.

În România, prima Biblie a văzut lumina tiparului în 1688, la tipografia Mitropoliei din Bucureşti. A fost cunoscută sub numele de „Biblia de la Bucureşti" sau „Biblia lui Şerban Cantacuzino".

De ce să citim Sfânta Scriptură?

Astăzi ştim că Biblia este cea mai căutată carte din lume, cu 25 de milioane de copii vândute în fiecare an. Dar dincolo de aceste statistici şi dincolo de lunga istorie a Bibliei, de ce ar trebui să intre ea între lecturile obligatorii în timpurile prezente? Ce-i face pe oamenii care călătoresc cu avioane şi comunică graţie internetului dintr-un colţ în altul al lumii să citească o carte în care şerpii vorbesc iar peştii înghit oameni şi după trei zile îi scuipă vii la mal? Cum şi de ce ar trebui să citim Biblia?

Radu Preda: „Sunt trei argumente de bază pentru care ar trebui să citim Biblia. În primul rând pentru că este un act de cultură. Nu poţi ingnora un text fundamental care a creat lumea euroatlantică în mijlocul căreia trăim. Apoi, argumentul istoriei religioase care a determinat opţiuni politice şi fidelităţi confesionale. Şi în al treilea rând, ar fi argumentul spiritual, sufletesc, de a avea un contact intim cu Cuvântul revelat al lui Dumnezeu".

Cum se citeşte Biblia? Neapărat de la Geneza, prima carte, la Apocalipsa, ultima carte? Nu neapărat aşa, spune Preda. „Biblia are avantajul cărţilor mari. Este bună la orice pagină ai deschide-o. Însă o minimă rânduială îţi trebuie, pentru a nu amesteca profeţii între ei, regii Vechiului Testament cu apostolii Noului Testament. Criteriul cronologic îţi oferă o minimă limpezime".

"Biblia are avantajul cărţilor mari. Este bună la orice pagină ai deschide-o.''
Radu Preda teolog

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite