Adevărata identitate a Giocondei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faimoasa Mona Lisa a lui Da Vinci a murit într-o mănăstire din Florenţa, în 1542, la vârsta de 63 de ani Femeia pe care celebrul pictor italian Leonardo da Vinci a folosit-o ca model

Faimoasa Mona Lisa a lui Da Vinci a murit într-o mănăstire din Florenţa, în 1542, la vârsta de 63 de ani

Femeia pe care celebrul pictor italian Leonardo da Vinci a folosit-o ca model pentru a picta faimoasa sa "Gioconda" sau "Mona Lisa", tablou care se află expus la Muzeul Luvru din Paris, se numea Lisa Gherardini şi a murit la 15 iulie 1542, la vârsta de 63 de ani, în mănăstirea Santa Ursula din Florenţa, relatează "El Mundo".

Descoperirea a fost făcută de profesorul italian Giuseppe Pallanti. Până acum nu s-a ştiut care a fost sfârşitul acestei femei al cărui zâmbet enigmatic a provocat atâtea dispute de-a lungul timpului.

Descoperirea unui profesor italian

Profesorul italian Pallanti ne asigură că a descoperit misterul sfârşitului acestei femei pictată de Leonardo. Până acum se ştia numai că a trăit până la cel puţin 60 de ani, dar nu exista nicio informaţie despre locul unde a murit. Pallanti spune că a descoperit toate datele despre decesul Lisei Gherardini în timp ce consulta documente care se păstrează în arhiva oraşului Florenţa. Mănăstirea în care femeia a murit aparţine actualmente statului italian şi este abandonată, precizează profesorul. Descoperirea confirmă, potrivit expertului, că modelul după care s-a inspirat Da Vinci (1452-1519) era soţia negustorului florentin Francesco del Giocondo, de unde vine numele "Gioconda", aşa cum s-a scris într-o carte care a apărut în urmă cu doi ani.

Vecină cu Leonardo da Vinci

Documentul descoperit de cercetător se afla într-un registru de decese din parohia San Lorenzo. În el se precizează că femeia, văduvă şi bolnavă, şi-a petrecut ultimele zile din viaţă la mănăstire, unde a fost îngrijită de o călugăriţă numită Lucia, după cum a hotărât soţul ei. În document se mai precizează că, la înmormântare, a participat toată lumea din parohia San Lorenzo, ceea ce demonstrează notorietatea publică a femeii. Aceeaşi cercetare a dezvăluit că Lisa Gherardini a locuit într-o casă situată în faţa celei în care locuia Leonardo da Vinci, pe strada Ghibellina din Florenţa. Realizată între anii 1503 şi 1506, la Florenţa, "Gioconda" este una dintre picturile cele mai faimoase din lume. Identitatea modelului şi semnificaţia expresiei sale au generat o mulţime de interpretări şi legende de tot felul. Femeia cu surâsul enigmatic a fost pictată în ulei pe un suport din lemn de plop, cu ajutorul unei tehnici speciale, numită "sfumato".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite