Aderarea a fost benefică pentru întreprinderile mici şi mijlocii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrar aşteptărilor, în primele şase luni după momentul aderării României la Uniunea Europeană, sectorul IMM-urilor din România a înregistrat creşteri pe toată linia. Un sondaj efecuat

Contrar aşteptărilor, în primele şase luni după momentul aderării României la Uniunea Europeană, sectorul IMM-urilor din România a înregistrat creşteri pe toată linia. Un sondaj efecuat în rândurile antreprenorilor relevă performanţe notabile şi o percepţie bună privind starea mediului de afaceri.

Sunt consemnate creşteri ale cifrelor de afaceri (în medie, cu 10-15% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior), ale profitului mediu (+5-10%) sau ale numărului mediu de salariaţi (+5%), majorarea investiţiilor realizate (+6-8%), ca şi o majorare cu 12-15% a volumului exporturilor. Datoriile IMM-urilor au crescut, în schimb, cu aproximativ 5%.

Pe de altă parte, sondajul - realizat de Consiliul Naţional al IMM - relevă o scădere a numărului de firme cu pierderi (-4%) şi a firmelor radiate din Registrul Comerţului (-74,2%). Numărul companiilor nou-înfiinţate a crescut cu 9,15%.

Situaţia firmei proprii este percepută ca fiind "mai bună" de către 67,5% din cei chestionaţi, "la fel ca în 2006" de către 16%, respectiv "mai slabă" de către 16,5% din antreprenori.

În prezent, în România sunt înregistrate 25 de IMM la 1.000 de locuitori, în timp ce în Uniunea Europeană raportul este de 64 la 1.000 de locuitori.

IMM-urile contribuie cu 70% la crearea PIB, asigură 2,6 milioane locuri de muncă, respectiv 60% din totalul populaţiei ocupate în economie, dau 10% din veniturile bugetului de stat şi peste 50% din exporturile României. Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care reprezentanţii Consiliului IMM cer ridicarea procentului de alocare a resurselor financiare pentru stimularea înfiinţării şi sprijinirii funcţionării IMM-urilor de la 0,2% din PIB, cât este în prezent, la 0,4% din PIB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite