Aderarea la spaţiul Schengen, periclitată de erorile justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aderarea la spaţiul Schengen, periclitată de erorile justiţiei
Aderarea la spaţiul Schengen, periclitată de erorile justiţiei

Modul în care funcţionează sistemul judiciar din România are o legătură informală cu aderarea ţării la spaţiul Schengen, evaluările CE privind justiţia urmând să fie luate în considerare de unele state membre, a avertizat astăzi comisarul european Leonard Orban.

Comisarul european pentru multilingvism a fost invitat în această seară la o dezbatere a Grupului pentru Dialog Social (GDS) privind rolul României în UE. Una dintre temele de discuţie a fost greva magistraţilor din România şi modul în care Bruxelles-ul a privit această situaţie.

"Aici lucrurile sunt mai complicate. În mod normal, pentru orice altă ţară în afară de Bulgaria şi România răspunsul ar fi fost că Bruxelles-ul nu are competenţă pe domeniul respectiv. În cazul celor două ţări există acel Mecanism de Cooperare şi Verificare şi atunci, dintr-un anumit punct de vedere, ceea ce se întâmplă în sistemul judiciar este foarte atent supravegheat de către Comisia Europeană şi de către statele membre"
, a explicat Leonard Orban, citat de agenţia NewsIn.

În contextul monitorizării pe justiţie, Orban a tras un semnal de alarmă. "Nu exclud anumite legături care pot fi făcute de o manieră informală, nu formală, cu alte procese extrem de importante, mergând, de exemplu, la aderarea la spaţiul Schengen, mergând la chestiunile de cesionare a fondurilor comunitare", a atras atenţia comisarul.

Comisarul pentru multilingvsim a detaliat că pentru aderarea României la spaţiul Schengen este nevoie de o decizie unanimă a tuturor statelor membre care sunt parte la tratat.

"Am spus foarte clar că vor fi o serie întreagă de subiecte puse pe masă, subiecte care sunt foarte diferite şi care, într-un fel sau altul, au legătură cu aderarea la spaţiul Schengen"
, a avertizat comisarul.

"Modul în care funcţionează sistemul judiciar din România are o legătură cu aderarea la spaţiul Schengen. Nu exclud că evaluările pe care le face Comisia Europeană în continuare pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare vor fi luate în considerare - nu într-o manieră formală, ci în mod indirect - de anumite state membre. Haideţi să ne amintim că au fost câteva state membre care şi-au exprimat reticenţa", a punctat Orban.

"În contextul acesta, ceea ce se întâmplă în sistemul judiciar este foarte atent urmărit. Şi, într-un fel sau altul, chiar dacă nu direct, pot să existe implicaţii indirecte, unele foarte serioase, pentru ce înseamnă în continuare procesul de integrare deplină a României în UE. Pentru că România este stat membru, dar nu este integrată deplin", a adăugat comisarul român.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite