Adepţii lui Bachus, sub propria lupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşenii îşi autoevaluează dependenţa de alcool la locul de muncă. Campania a fost iniţiată pentru a-i responsabiliza şi a le oferi o alternativă celor care au probleme cu alcoolul.

Câteva mii de angajaţi din judeţul Mureş au răspuns, zilele trecute, unor întrebări care ating o problemă extrem de delicată: consumul de alcool. Campania este denumită simbolic „Pune cărţile pe masă” şi a fost demarată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş (CPECA), în parteneriat cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România.
 
Cu acest prilej, au fost împărţite 5.500 de chestionare angajaţilor primăriilor din judeţ, dar şi celor din cadrul unor societăţi comerciale, sau de la Spitalul Clinic Judeţean şi SMURD. Prin acestea, mureşenii şi-au putut testa, singuri, felul în care abordează consumul de alcool.

Chestionare anonime

Chestionarele conţin 27 de întrebări legate de consumul de alcool, la care subiecţii răspund afirmativ sau negativ. „Particularitatea acestor chestionare este că cel care răspunde se poate autoevalua la sfârşit. Sperăm ca răspunsul pe care fie¬care îl primeşte la sfârşit să tragă un semnal de alarmă, iar persoanele cu probleme legate de alcool să se prezinte la centrul nostru pentru consiliere”, a precizat coordonatorul CPECA Mureş, Ion Roman.
 
Ideea organizatorilor campaniei a fost să acopere  3% din totalul populaţiei implicate într-o formă legală de muncă, mai ales că datele privind consumul de alcool în judeţul Mureş sunt alarmante. „Nu am centralizat rezultatele şi nici nu o să facem asta, am împărţit doar chestio¬narele. Acestea sunt anonime, aşa că angajatorii sau instituţiile puteau mai departe decide ce fac cu informaţiile. Nu am fost contactaţi încă de niciun angajator care să ne ofere feedback“, a explicat Roman, coordonator al CPECA Mureş

Statistică sumbră

Anul trecut, circa 1.300 de mureşeni au ajuns la SMURD din cauza consumului de alcool, 573 de persoane şi-au pierdut carnetul de şofer, iar 43 de mureşeni s-au sinucis din cauza băuturii. Conform statisticilor CPECA, 61,9% dintre liceenii din Târgu-Mureş au ajuns cel puţin o dată în viaţă la starea de beţie, iar 11 mureşeni au decedat în 2007 din cauza consumului sau abuzului de alcool.
 
Ioan Roman, CPECA Mureş
„Sperăm ca răspunsul pe care fiecare îl primeşte la sfârşit să tragă un semnal de alarmăIon”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite