Adelin Petrişor, jurnalist: „Gaddafi era fardat, parcă urca pe scenă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În drum spre graniţa cu Libia, cel mai fierbinte punct de pe Glob, Adelin Petrişor vorbeşte într-un interviu telefonic despre experienţele lui în zonele de conflict. În 2005, Adelin Petrişor l-a văzut pe dictatorul Moammar Gaddafi. Jurnalistul făcea parte din delegaţia ministrului român de Externe de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, care efectua prima vizită a unui oficial român în Libia.

„Adevărul": Unde te găseşti acum (n.r. - joi, 3 martie a.c.)?

Adelin Petrişor: Sunt în Gerba, într-un aeroport la vreo 100 de kilometri de graniţa cu Libia, în Tunisia şi în curând plec spre graniţă, (n.r. graniţa Libiei cu Tunisia)de unde o să transmit zilele următoare. Sunt probleme foarte mari cu refugiaţii din Libia, sunt zeci de mii de oameni care încearcă să plece din război. Acum, în aeroport sunt mii de vchinezi, egipteni, vietnamezi care dorm pe unde apucă. Mai sunt voluntari care aduc apă, sandwiciuri, dar este greu să aduci provizii pentru toţi oamenii de aici. Fiecare dintre ţările lor - Egipt, China, trimit avioane pentru a-i lua pe aceşti oameni şi a-i duce acasă. Sunt foarte mulţi refugiaţi, cei de la ONU sunt speriaţi de ce se poate întâmpla. Ei apreciau că în ultimele zile au trecut peste 50.000 de oameni, printr-un singur punct de frontieră.

Tu comunici cu cineva care a ajuns deja la graniţa cu Libia?

Da, nişte prieteni jurnalişti de la Euronews, ei sunt veniţi deja de două zile. Mulţi jurnalişti sunt deja acolo, aşteptând să se întâmple ceva în Libia, cei mai mulţi dintre ei sunt nerăbdători să meargă în Tripoli, la 200 de kilometric de graniţă. Pot intra ilegal dar poţi avea probleme. Au fost jurnalişti care au intrat în localităţi apropiate de frontieră şi zonele acelea au fost înconjurate de oamenii care îi sunt loiali lui Gaddafi. Au avut mari probleme să iasă de acolo. Gaddafi a ameninţat că orice jurnalist prins fără viză în Libia va fi considerat terrorist Al Quaida şi va fi judecat ca atare.

Ai de gând să intri şi tu în ţară, până la Tripoli poate?

Mi-e greu să spun. O să ajung acolo şi să vedem ce se mai întâmplă.La ultima descindere într-o zonă de conflict, la revoltele din Cairo, Egipt, tu şi operatorul tău aţi fost reţinut ilegal  şi ameninţaţi cu cuţitul.

Ce vă spuneau cei care v-au atacat?

Am fost ameninţaţi că vom fi omorâţi dacă nu le dăm caseta, au fluturat un cuţit în faţa operatorului, dar lucrurile astea se întâmplă în zone de conflict. Ne-au luat caseta dar noi am avut imagini pentru că am filmat şi pe cardul camerei şi chiar Euronews a preluat imagini de la noi.

Cum s-a detensionat situaţia?

Încerci să îi calmezi pe oameni, să stai liniştit, le spui că totul e în ordine, că eşti jurnalist, dar trebuie să ai şi noroc. În aceeaşi zi, un jurnalist suedez a fost înjunghiat în stomac de câteva ori şi a fost dus în stare critică la spital, un reporter Al Jazeera a fost bătut şi abandonat, găsit ulterior în comă după câteva ore, în aceeaşi zi şi în aceeaşi zonă unde am fost noi. 

image

Adelin Petrişor a primit cinci premii ale Asociaţiei  Profesioniştilor de Televiziune Foto: Realitatea tv

Ce s-a întâmplat cu translatorul vostru din Egipt, fusese acuzat de trădare.

Am vorbit cu el, e în regulă. Era foarte speriat atunci, lui i-au luat buletinul, au zis că e spion, că spionează pentru Occident. A fost o întreagă nebunie zilele acelea, lucrurile s-au mai calmat ulterior.

„Cele mai îngrozitoare imagini sunt cele cu copii care suferă"

Tu l-ai văzut pe Moammar Gaddafi în 2005, ai făcut parte din delegaţia lui Mihai Răzvan Ungureanu, ministru de Externe la acea vreme, care efectua prima vizită a unui oficial român în Libia. Ce impresie ţi-a lăsat atunci dictatorul?

M-a impresionat pentru că era foarte înalt, foarte ridat, foarte fardat, avea aproape ca o mască de teatru pe faţă, ca şi cum ar fi urcat pe scenă. Nu vorbea foarte mult şi m-am mirat că măsurile de securitate nu erau atât de dure. Ştiam că este paranoic din punctul acesta de vedere şi totuşi am intrat trei jurnalişti acolo, fără să fim controlaţi în geantă. Am fost norocoşi că am intrat la întâlnirea asta, şi nu mă refer doar la noi, jurnaliştii, ci şi la ministrul Ungureanu. Erau miniştri din ţări puternice ale Europei care au stat două trei zile la Tripoli în speranţa că se vor întâlni cu Gaddafi şi nu s-au întâlnit.

Dacă ar fi să potoleşti efuziunea unui tânăr care şi-ar dori să devină corespondent de război, impresionat de insolitul meseriei, ce i-ai spune?

Nu vreau să potolesc avântul nimănui, fiecare face ce crede de cuviinţă. Niciodată nu mi-a plăcut să dau sfaturi, să potolesc sau să atrag oamenii în meseria mea. Fiecare face ce-l taie capul. E o meserie care mie îmi place şi atâta tot.

Ai putea-o caracteriza ca fiind insolită?

Nu, e  o meserie ca oricare alta, cu bune, cu rele, pe care trebuie să ni le asumăm. Şi jurnaliştii care se plâng despre cât de greu le-a fost n-ar trebui să facă asta. Nu cred că ne-ar conveni ca un doctor care ne-a operat să ne povestească cât de greu i-a fost lui să facă operaţia. E o meserie ca oricare alta.

Ai vreo imagine care te bântuie din toate aceste teatre de război?

Nu am coşmaruri. Cred că poţi să-ţi echilibrezi viaţa cu pasiuni frumoase, familie, prieteni. Cele mai îngrozitoare imagini sunt cele cu copiii care suferă. Copii din lagăre, din taberele de refugiaţi, copiii din zonele afectate de război. Asta n-o spun pentru că am un copil de un an şi trei luni, ci pentru că întotdeauna m-au impresionat foarte tare imaginile astea. Până la urmă, cei care suferă cel mai tare sunt civilii prinşi între combatanţi. Cei care nu ştiu ce o să facă în următoarele ore, zile, unde o să se refugieze ca să supravieţu­iască.

Carte de vizită

- Născut la 29 iulie 1975, la Buzău
- 2000 - Stagiu de pregătire la NATO Bruxelles
- 2006 - Bursier al Departamentului de Stat American
- 1997-1999 - Reporter TVR
- 1999- 2008 - Reporter special Antena 1   
- Martie-septembrie 2002 corespondentul permanent TVR în Israel şi Teritoriile Palestiniene
- 2008 - 2009 - Reporter special Realitatea TV
- A transmis şi a realizat reportaje în: Liban, Albania, Algeria, Afganistan, Cisiordania şi Gaza, Irak, Libia, Guantanamo, Cuba, Liban ş.a.

image
image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite