Adela Omar nu-şi poate scoate copiii din Siria fără acordul lui Hayssam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adela Omar, soţia lui Omar Hayssam, nu poate reveni în ţară cu cei şapte minori, întrucât autorităţile siriene îi cer documente care să ateste că şi tatăl copiilor este de acord cu

Adela Omar, soţia lui Omar Hayssam, nu poate reveni în ţară cu cei şapte minori, întrucât autorităţile siriene îi cer documente care să ateste că şi tatăl copiilor este de acord cu plecarea lor din Siria.

Practic, soţia lui Omar Hayssam este în aceeaşi situaţie în care a fost şi în România. Copiii celui mai căutat "terorist" au fost întorşi în două rânduri de la graniţă, întrucât actele prin care Hayssam îşi dădea acordul pentru plecarea lor din ţară erau incomplete.

După un an de procese, Adela Omar a obţinut acceptul instanţei de a-şi duce copiii, chiar şi fără acordul lui Omar Hayssam, în Siria, la bunici. Judecătorii au decis însă că minorii trebuiau să se întoarcă în data de 15 septembrie, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Carmen Omar, cumnata lui Omar Hayssam, dar şi unul dintre avocaţii familiei sirianului, ne-a declarat că astăzi va înştiinţa instanţa de refuzul autorităţilor siriene de a-i lăsa pe copiii lui Hayssam să iasă din ţară fără acordul scris al "teroristului".

Urmează ca autorităţile siriene să transmită oficial decizia. Adela Omar va introduce în aceste zile o acţiune la tribunalul din Siria prin care să obţină acordul magistraţilor de a-şi aduce copiii în România, însă o astfel de procedură poate dura chiar şi câteva luni. În cazul în care minorii nu se mai întorc în ţară, autorităţile nu pot interveni în niciun fel, având în sprijinul lor prevederile articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Conform CEDO, orice om are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie. Or, copiii lui Hayssam au dreptul să stea în cadrul familiei lor, formată şi din bunicii tatălui. În plus, copiii lui Omar Hayssam au şi cetăţenie siriană. Adela Omar poate fi totuşi acuzată că nu a respectat decizia unei instanţe.

Reamintim că Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare şi la plata unor daune materiale de câte două milioane de euro pentru fiecare din cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak. Sirianul a atacat decizia prin avocaţii săi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite