Adăpostul pentru victimele violenţei, model internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de la Târgu-Mureş va fi implementat şi pe plan extern

La centrul mureşean sunt consiliate nu numai victimele agresiunilor. Pentru a nu recidiva, agresorii beneficiază şi ei de sfaturile psihologilor.

Modelul adăpostului pentru victimele violenţei domestice al Institutului Est-European de Sănătate a Reproducerii din Târgu-Mureş (IEESR), incluzând şi tipurile de servicii privind consilierea şi terapia victimelor, va fi folosit la nivel internaţional, pe baza unui raport al  fondului ONU pentru Populaţie.
Aceasta este concluzia reuniunii desfăşurate joi la IEESR, al cărei invitat principal a fost Elisa Levy, consultant al organismului internaţional, alături de psihologi şcolari, reprezentanţi ai Unităţii de Primiri Urgenţe, ai Inspecţiei Muncii şi ai ONG-urilor din domeniu. „Am aflat aici cel mai bun exemplu de bune practici din Europa de Est”, a spus Elisa Levy.  „Noi le punem la dispoziţie victimelor un circuit (poliţie, IEESR, şcoală, Direcţia Muncii, ONG-uri etc) pe care aceştia îl pot urma”, a explicat Ramona Pop, reprezentantul Organizaţiei Salvaţi Copii.
Consiliere şi pentru agresori
La rândul său, Marinela Lazăr, psiholog pentru consilierea agresorilor, a subliniat că uneori şi aceştia au fost victime ale violenţei domestice. „Am avut 26 de persoane consiliate în ultimii doi ani, dintre care două femei. Agresorul, care iniţial e marginalizat, dacă nu conştientizează gestul lui, va recidiva”, a spus Marinela Lazăr.
Dorin Tinca, inspector al Direcţiei Muncii a arătat că trebuie lucrat la mentalitatea indivizilor. „E vorba mai ales de mediul rural, unde violenţa domestică e un fapt cotidian. Apoi, sărăcia e proporţională cu violenţa – femeile depind economic de bărbaţi”, a explicat Dorin Tinca, care a constatat că din motive birocratice şi politice Ministerul Muncii întârzie replicarea sistemului în întreaga ţară.
Îşi doresc o nouă legislaţie în domeniu
„Multe dintre iniţiativele legislative şi normativele în domeniu au pornit de la exemplul oferit de segmente ale societăţii civile, precum Institutul de Sănătate a Reproducerii”, a spus Tinca. În final, reprezentanta IEESR, psihologul Lili Micheu, a subliniat că se aşteaptă apariţia noii legisalaţii în domeniu. „Am fost în primul val şi am făcut pionierat. În prezent, echipa de consilieri lucrează în voluntariat. Noua lege, aflată pe masa Guvernului, este de sperat să recomande sau să oblige agresorii la consiliere, şi atunci vor apărea, implicit, forme de finanţare de care Institutul nostru să poată beneficia”, a conchis Lili Micheu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite