Adancata, satul bolnav, insanatosit peste granita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SARACIA I-A FACUT pe cativa sateni din comuna Adancata, judetul Suceava, sa intre in pensie de boala. Lacomia i-a facut ca pe langa pensie sa mai obtina si bani din micul trafic de frontiera sau din

SARACIA I-A FACUT pe cativa sateni din comuna Adancata, judetul Suceava, sa intre in pensie de boala. Lacomia i-a facut ca pe langa pensie sa mai obtina si bani din micul trafic de frontiera sau din munca in strainatate. In Adancata, 17 dintre cei peste 100 de pensionari de invaliditate au pasapoarte si ies des din tara. Oficialitatile judetului cred ca, de fapt, acestia merg la munca in strainatate. Doar in judetul Suceava, anul acesta s-au pensionat de invaliditate peste 2.800 de persoane, in timp ce, in toata tara, s-au pensionat de boala aproape 72.000 de oameni. In total, in Romania sunt aproape 840.000 de astfel de pensionari! Numarul mare a atras atentia ministrului muncii si solidaritatii sociale si familiei, care spune ca se gandeste sa modifice legislatia privind pensionarea pe caz de boala. De asemenea, ministrul spune ca ar trebui verificate dosarele suspecte pentru ca "ori avem o problema majora de sanatate in Romania, ori ceva nu e corect". Daca numarul pensionarilor pe caz de boala ar fi mai mic,ministrul muncii spune ca nu ar mai fi nevoit sa creasca varsta de pensionare.

Romani descurcareti
Elena este vaduva, a lucrat in Suceava si a ramas fara loc de munca. A iesit la pensie de boala. Maria are 56 de ani. Si ea a ramas fara slujba si, pentru ca mai are putin pana la pensie si nimeni nu o mai angajeaza, a iesit la pensie de boala. Costel, 30 de ani. Are o mica infirmitate, a iesit la pensie de boala. Dar asta nu il impiedica sa mearga de cateva ori pe luna in Ucraina. Radu are 44 de ani, dar este si el in pensie de boala. Toti acestia, plus alti cativa vecini de-ai lor din comuna Adancata, judetul Suceava, isi rotunjesc veniturile muncind in strainatate. Dintre cei 100 de pensionari pe caz de boala din Adancata, 17 ies frecvent din tara. Unii merg in Ucraina, de multe ori pe luna, in timp ce altii, de cateva ori pe an, pleaca din tara prin vamile de la granita cu Ungaria.
Liniste si secrete bine pastrate
In Adancata, nimeni nu vrea sa spuna exact ce se intampla. Oamenii sunt tacuti atunci cand vine vorba despre consatenii lor pensionati. Spun ca toti sunt bolnavi. Cate unul mai curajos, nu suficient insa incat sa isi dea si numele, recunoaste ca exista o problema. ,Adancata este doar la cativa kilometri de Suceava si din cauza asta aici nu era industrie. Cei mai multi dintre locuitori faceau naveta la Suceava. Pe vremea aia, autobuzele nici nu faceau fata sa duca atatia oameni. Dupa Revolutie insa, oamenii au ramas fara servicii si se descurca asa cum pot", spune unul dintre sateni. Pensia de boala este una dintre metodele ,de descurcat". Si la numarul mare de astfel de ,bolnavi" poate nu ar fi observat nimeni ca o parte din ei mai si lucreaza daca un locuitor din Adancata nu ar fi reclamat la Prefectura Suceava situatia.
Ingrijorari la prefectura
"In urma reclamatiei am inceput cercetarile si am descoperit ca in Adancata sunt 47 de pensionari pe caz de boala care au pasapoarte si, dintre acestia, 17 ies des din tara. Situatia este cel putin bizara, daca nu chiar ilegala. Acesti oameni sunt apti de munca si, daca pot lucra in strainatate, o pot face si aici. Nu e moral ce se intampla si sa nu uitam ca si presiunea asupra bugetului este imensa. Am cerut celor de la Colegiul Medicilor si celor de la Directia de Sanatate Publica sa cerceteze problema, sa vedem daca e sau nu de competenta justitiei. Sa nu uitam ca sunt de vina atat cei care intra astfel in pensie de boala, cat si cei care ii ajuta", sustine Orest Onofrei, prefectul judetului Suceava. Acesta este ingrijorat de aceasta situatie pentru ca, doar anul acesta, aproximativ 2.800 de suceveni au intrat in pensie de boala. ,Situatia este cu atat mai bizara cu cat somajul in judet este destul de scazut, iar patronii se plang ca nu gasesc oameni pe care sa ii angajeze. Trebuie rezolvata cumva aceasta situatie. Vom verifica acum cati dintre cei care au iesit la pensie de boala anul acesta au pasapoarte si cati ies des din tara. Institutiile statului trebuie sa isi dea verdictul si sa puna oamenii la treaba", mai spune prefectul Onofrei. Pana atunci insa, toti platim din buzunarele noastre pentru pensiile de boala ale celor care nu sunt cu adevarat bolnavi. Cu banii acestia ar putea fi crescute pensiile varstnicilor sau salariile bugetarilor.
Alte reclamatii
Nu doar cei din Adancata se parasc intre ei. Anul acesta, in judetul Suceava, la Casa Judeteana de Pensii s-au primit 26 de reclamatii. In o parte dintre acestea se spunea ca anumiti pensionati pe caz de boala nu ar fi de fapt bolnavi, iar in altele se spunea ca unii pensionari ar fi plecati la munca in Italia. ,Au fost verificate toate aceste 26 de dosare. In 14 dintre ele a ramas acelasi grad de invaliditate, 8 dosare au fost trimise la Bucuresti pentru verificari mai amanuntite, iar 4 urmeaza sa fie verificate la Suceava", spune Marian Robert, directorul Casei Judetene de Pensii Suceava, institutia in subordinea careia este Comisia de Expertiza Medicala.

Aproape 72.000 de persoane s-au pensionat anul acesta pe caz de boala
Anul acesta, 71.704 persoane au intrat in pensie de invaliditate. Potrivit statisticilor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cei mai multi sunt din Bucuresti (6.556 de persoane), judetul Dolj (4.179), judetul Bihor (3.694), Arges (3.347) si Suceava (2.858). La sfarsitul lunii octombrie, in Romania erau 834.076 persoane in pensie de invaliditate, pensia medie fiind de 212 lei noi lunar. Valoarea totala a pensiilor de invaliditate era la sfarsitul lunii octombrie de 176.668.483 lei noi, adica aproape 49 milioane de euro lunar. 247,929 dintre cei care sunt in pensie de boala aveau gradul III, adica ,invaliditatea este caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala".

Medicul specializat in expertiza medicala decide incadrarea in gradele de invaliditate
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca. Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale, in functie de afectiune, la intervale de 6-12 luni, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii. Dupa fiecare revizuire, medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o noua decizie prin care se stabileste daca se mentine acelasi grad de invaliditate sau nu si daca inceteaza sau nu calitatea de pensionar.

"Ori avem o problema majora de sanatate in Romania, ori ceva nu e corect"
Ministerul Muncii se gandeste sa modifice legislatia privind pensionarea pe caz de boala (pensionarea de invaliditate) avand in vedere numarul mare de astfel de pensionari. ,Ori avem o problema majora de sanatate in Romania, ori ceva nu e corect. Dar in acest moment exista idei pentru modificarea Legii 19 din 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Intr-adevar, a crescut numarul pensionarilor pe caz de boala. Si ar trebui verificat", sustine Gheorghe Barbu, ministrul muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite