Acumulările de gaze fac din nou victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două explozii, care s-au produs în numai câteva ore, în două imobile din judeţul Braşov, s-au soldat cu rănirea a patru oameni ce au avut nevoie de spitalizare urgentă O explozie

Două explozii, care s-au produs în numai câteva ore, în două imobile din judeţul Braşov, s-au soldat cu rănirea a patru oameni ce au avut nevoie de spitalizare urgentă

O explozie într-un imobil din Zărneşti, cauzată de acumulările de gaze, a adus în pragul decesului un om şi a băgat în spital alţi trei locatari.

O altă deflagraţie cauzată tot de acumulările de gaze, cu câteva ore mai înainte de cea de la Zărneşti, a creat numeroase pagube la Săcele. Incidentele vin la nicio o săptămână de la tragedia din Zalău, unde doi oameni au murit, iar alţi opt au fost răniţi ca urmare a unei deflagraţii provocate de acumulările de gaz metan.

Explozia de ieri-dimineaţă din Zărneşti a distrus geamurile unei locuinţe şi a spulberat balconul acesteia. A fost nevoie de intervenţia pompierilor după ce aici a izbucnit un incendiu.

Două persoane din acel apartament au fost rănite, iar alte două care locuiesc la etajul al patrulea al imobilului s-au intoxicat cu fum. Unul dintre răniţi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Braşov cu arsuri pe aproape 90 la sută din suprafaţa corpului, iar alte trei persoane au ajuns la Spitalul Zărneşti pentru a li se acorda îngrijiri medicale.

Primele cercetări indică neglijenţa proprietarului

Potrivit şefului Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă Braşov, Lucian Bogdan, din primele verificări reiese că explozia a fost cauzată de o acumulare de gaze. Familia îşi instalase ilegal de curând centrală termică în apartament.

Ieri-dimineaţă, când s-a trezit, proprietarul locuinţei, Marin Ciucă, şi-a aprins o ţigară, moment în care s-a produs deflagraţia. "Deocamdată se caută cauzele de la care s-a produs explozia, echipele sunt pe teren, dar din primele verificări nu a fost afectată structura blocului", ne-a declarat, ieri, prefectul municipiului Braşov, Adriana Donţu.

Spaimă şi pentru 30 de săceleni

O puternică explozie s-a produs, în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 1.00, şi la parterul unui bloc din oraşul braşovean Săcele, ca urmare a unor scăpări de gaze la o instalaţie de încălzire improvizată de proprietar.

În urma deflagraţiei nu s-au înregistrat victime, dar suflul a fost atât de puternic încât a spart geamurile apartamentului, iar bubuitura a scos în stradă pentru mai mult de o oră peste 30 de familii.

Locatarii s-au speriat foarte tare, mai ales că, spun ei, văzuseră, în urmă cu câteva zile, la televizor, efectele exploziei de la parterul unui bloc din Zalău, soldată cu doi morţi şi nouă răniţi.

Pompierii ajunşi la faţa locului spun că a existat pericolul ca tot blocul să sară în aer.

Explozie şi la o uzină de armament

O deflagraţie soldată cu rănirea gravă a patru persoane s-a produs ieri şi la Uzina de Armament Mija, din judeţul Dâmboviţa, la Secţia pirotehnică, acolo unde este dezamorasată muniţia.

Subprefectul de Dâmboviţa, Mircea Nistor, a declarat, ieri, că deflagraţia a avut loc într-un mic atelier în care lucrau doar cele patru persoane şi că, probabil, cauza a fost o scânteie sărită peste pulberea cu care lucrau muncitorii.

Explozia nu a afectat structura de rezistenţă a clădirii, dar a spart toate geamurile acesteia. Medicii sunt rezervaţi cu privire la evoluţia stării de sănătate a trei dintre victimele exploziei de la Mija, întrucât aceştia au pe lângă arsurile exterioare şi arsuri ale căilor respiratorii. Pentru elucidarea cauzelor producerii exploziei au declanşat o anchetă specialişti ai companiei Romarm, acţionarul majoritar al uzinei, precum şi poliţiştii şi procurorii.

"Muncitorii lucrau la dezasamblare de muniţie, practic, scoteau pulberea din aruncătoarele de grenadă, iar la un moment dat s-a format un arc electric şi o scânteie a amorsat explozibilul şi a urmat explozia.

Deocamdată atât pot să vă spun, urmează ca reprezentanţii comisiei să stabilească din ce cauză a avut loc scânteia", a declarat colonelul Cornel Diaconiţă, şeful ISU Dâmboviţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite