Actualul lider Hamas, Abdel Aziz Rantissi - ucis de rachete israeliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai putin de o luna de la asasinarea fondatorului Hamas, seicul Ahmed Yassin, zeci de mii de palestinieni au iesit din nou pe strazi, jurand razbunare pentru uciderea, sambata, de catre Israel, a

La mai putin de o luna de la asasinarea fondatorului Hamas, seicul Ahmed Yassin, zeci de mii de palestinieni au iesit din nou pe strazi, jurand razbunare pentru uciderea, sambata, de catre Israel, a noului lider al miscarii, Abdel Aziz Rantissi. Masina lui Rantissi a fost lovita de cel putin doua rachete israeliene in jurul orei locale 20,30, in timp ce se deplasa prin cartierul Seicul Radwan din Gaza, unde se afla locuinta sa. Liderul Hamas, care avea 56 de ani, mai supravietuise unui atac similar, in iunie anul trecut, cand trei elicoptere Apache au tras in masina sa, distrugand-o, omorand doi trecatori si ranindu-l pe fiul sau. Rantissi a reusit insa sa sara la timp din autovehicul si sa fuga, fiind ranit la picior de focurile de arma trase din elicopter. Si de data aceasta Rantissi a reusit sa se indeparteze de masina, dar a murit curand dupa ce a fost transportat la spital. In acelasi timp cu el au fost ucisi soferul sau si garda de corp, iar mai multi trecatori au fost raniti.
Rantissi stabilise legaturi cu Hezbollahul si cu extremistii iranieni
Abdel Aziz Rantissi se afla pe lista neagra a guvernului israelian dinainte de a prelua conducerea Hamas, dupa asasinarea seicului Yassin. Aflandu-se printre fondatorii miscarii, Rantissi, de formatie medic pediatru, a fost primul lider al gruparii arestat de fortele israeliene si a petrecut in total sapte ani atat in inchisorile israeliene, cat si in cele palestiniene. Mai radical decat seicul Yassin, Rantissi avusese numeroase conflicte si cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat, care afirmase, cand a aflat ca acesta a devenit seful Hamas, ca "seicul Yassin a fost un lider serios si echilibrat, ceea ce Rantissi nu este". Imbracamintea lui occidentala si engleza curgatoare pe care o vorbea, care i-au facilitat aparitii la CNN si BBC, nu faceau insa din el un militant mai putin radical. Imediat dupa preluarea functiei supreme in Fasia Gaza, el si-a anuntat intentia de a lupta pana la eliberarea intregii Palestine si a subliniat ca prioritatea sa este sa ii uneasca pe palestinieni "in transeele rezistentei, pentru ca nu a mai ramas nimeni care sa creada in procesul de pace". Oficialii israelieni sustin ca Rantissi a fost implicat in pregatirea atacului asupra coloniei Netzarim, dejucat saptamana trecuta de armata israeliana, si ca ceruse oamenilor sai sa execute o serie de atentate sinucigase simultane asupra unor tinte strategice din Israel, pentru ca astfel sa isi consolideze pozitia la conducerea Hamas. Organizatia condusa de el a revendicat de asemenea atentatul sinucigas care a avut loc sambata la punctul de trecere Erez, in care un kamikaze palestinian a ucis un soldat israelian si a ranit alti doi. In afara acestor actiuni, inca un factor a contribuit la plasarea lui Rantissi in fruntea listei de asasinari dirijate a Israelului: se pare ca proaspatul lider suprem al Hamas in Fasia Gaza stabilise legaturi cu Hezbollahul si cu extremistii iranieni pentru a-l ajuta sa organizeze atentate de proportii, menite sa razbune uciderea seicului Yassin. Ulterior acesteia, miscarea a jurat o riposta pe masura, dar se pare ca nu a avut mijloacele operationale de a o duce la bun sfarsit.
Hamas va pastra secreta identitatea noului sau lider
Desi se stia cautat de fortele israeliene, Abdel Aziz Rantissi a refuzat sa se ascunda, afirmand ca "tot moarte se cheama si daca mori ucis si daca mori de cancer. Daca este sa aleg intre Apache si stop cardiac, prefer sa mor ucis de un Apache". La doar cateva ore dupa uciderea lui Rantissi, Hamas a anuntat deja ca a numit un nou lider al miscarii pentru Fasia Gaza, a carui identitate nu o va dezvalui insa, pentru a nu il transforma intr-o tinta. Deja ministrul israelian pentru relatia cu parlamentul, Gideon Ezra, a declarat ca soarta lui Khaled Mechaal, liderul politic suprem al Hamas, stabilit la Damasc (Siria), va fi "similara" cu cea a lui Rantissi si ca, daca Israelul va avea ocazia sa il atace pe acesta, o va face. Cotidianul israelian Haaretz il citeaza drept potential succesor al lui Abdel Aziz Rantissi pe Ismail Haniyeh, fost sef de birou al seicului Yassin.
Palestinienii vad in asasinarea liderului Hamas rezultatul incurajarii politicii Israelului de catre SUA
Zeci de mii de palestinieni au participat la funeraliile lui Rantissi, care au inceput duminica, in Gaza. Acoperit cu drapelul verde al miscarii Hamas, sicriul sau a fost purtat intr-o procesiune funebra pana la moscheea al-Omri, cea mai mare din Gaza. Orasul a fost inecat intr-un fum gros, provenit de la cauciucurile arse in semn de doliu. Multimea a cerut razbunare, iar militantii au tras in aer focuri de arma. La Jenin si Nablus, alte zeci de mii de palestinieni au demonstrat in semn de solidaritate cu victimele raidului israelian, au ars efigii ale premierului Ariel Sharon si ale presedintelui american George W. Bush si au promis "un vulcan de razbunare", "in inima entitatii sioniste". Premierul palestinian Ahmed Qorei a afirmat sambata ca asasinarea sefului Hamas este o consecinta directa a incurajarii si partialitatii americane fata de politica Israelului. Spre deosebire de restul liderilor mondiali, care au condamnat in unanimitate actiunea israeliana, apreciind ca ea nu poate duce decat la escaladarea violentelor, Casa Alba a subliniat ca Hamas este o organizatie terorista, iar Tel Avivul are dreptul sa se apere, dar (avand in vedere ca incidentul a avut loc imediat dupa revenirea premierului Ariel Sharon de la Washington) a afirmat in acelasi timp ca nu a fost instiintata in avans si nu a dat unda verde acestei actiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite