Actorul Victor Rebengiuc a cerut condamnarea oficială a comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 400 de personalităţi din ţară şi din emigraţie, precum şi mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, ieri, preşedintelui Traian Băsescu să condamne oficial regimul

Aproximativ 400 de personalităţi din ţară şi din emigraţie, precum şi mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, ieri, preşedintelui Traian Băsescu să condamne oficial regimul comunist. Într-un document dat publicităţii la GDS de către actorul Victor Rebengiuc, i se solicită şefului statului: "Condamnarea oficială a crimelor comunismului trebuie făcută cât mai curând posibil, ideal la data de 22 aprilie, când aniversăm începutul manifestaţiei anticomuniste din Piaţa Universităţii". De asemenea, în apelul societăţii civile se precizează : "Condamnarea criminalităţii comunismului trebuie făcută odată cu prezentarea principalelor crime făcute de acesta, deoarece majoritatea românilor nu ştiu decât foarte puţin despre acestea, iar cei tineri nu ştiu nimic sau aproape nimic". "Condamnând criminalitatea regimului comunist, veţi dovedi că aveţi voinţa politică de a face un act de dreptate istorică, premisă a reconcilierii naţionale, aşa cum cere societatea civilă din 1990", se afirmă în finalul documentului iniţiat de Sorin Ilieşiu, vicepreşedinte al Alianţei Civice. La lista semnatarilor, publicată ieri, în exclusivitate, de Adevărul, au mai aderat, între timp, Mitropolitul Nicolae al Banatului, secretarul de stat în MAE Theodor Baconsky, analistul politic Dorel şandor, Constantin Ticu Dumitrescu, scriitorul Octavian Paler şi politologul Alexandru Todericiu, de la Viena.
>şefii de stat din fostul bloc comunist s-au implicat personal
Omul de stiinţă american, de origine română, Claudiu Matasă, semnatar al apelului, ne-a precizat că în celelalte ţări comuniste şefii de stat s-au implicat personal în condamnarea comunismului. "Am fost în Polonia, Cehia, Ungaria, Estonia şi Lituania. În aceste ţări, preşedinţiile au sprijinit sau patronat dezvăluiri, condamnări şi memoriale la vederea tuturor, spre deosebire de România, care este singura ţară din fostul bloc sovietic care nu a făcut acest lucru", ne-a declarat Matasă, care a transmis, de curând, preşedintelui Băsescu o scrisoare în care oferă suma de 100.000 USD pentru crearea unui Muzeu al Crimelor Comunismului la Bucureşti. El explică acest gest prin faptul că "Memorialul Sighet este la maximă distanţă de Capitală şi Zidul Memorial de la Piteşti, practic nedetectabil".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite