Actorii bat gongul în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria de proteste faţă de normele de aplicare a legii de funcţionare a instituţiilor de spectacole debutează mâine. Peste 150 de angajaţi din domeniul culturii şi artei vor picheta Prefectura Cluj mâine, începând cu ora 11.00

Actori ai Naţionalului clujean, dar şi angajaţi ai Operei Române, Filarmonicii „Transilvania” şi Operei Maghiare vor protesta în stradă, faţă de abuzurile Guvernului şi ale Ministerului Culturii,  şi pentru a reclama normele de aplicare a Legii 353/2007. Actorii au cerut în repetate rânduri să stea la masa tratativelor cu reprezentanţii Guvernului, însă atât pe vremea mandatului Tăriceanu, cât şi acum s-au lovit de indiferenţa autorităţilor.

Puteri discreţionare pentru angajator

Protestatarii, sprijiniţi de data aceasta de reprezentanţii Cartel Alfa, sindicat în care sunt înscrişi actorii clujeni, sunt nemulţumiţi de normele metodologice ale Legii 353. Mai exact, potrivit acestora, desfacerea contractului de muncă poate fi realizată unilateral, de către conducerea instituţiilor de cultură. „Au strecurat aceste norme în decembrie anul trecut, într-o şedinţă de Guvern, fără acordul sindicatelor, fapt ce vine în contradicţie cu Codul Muncii şi în primul rând cu codul bunului simţ”, susţine Emanuel Petran, lider de sindicat al actorilor Naţionalului clujean.

Norme pentru actori

O altă nemulţumire este aceea a remuneraţiei şi a modului de calcul a salariilor. „Eşti plătit în funcţie de cât joci, nu se ţine cont de experienţă, vechime sau prestaţie scenică.
Astfel, un actor de 60 de ani, care a muncit o viaţă în teatru şi nu mai joacă în toate figuraţiile, ajunge să câştige mai puţin decât o femeie de serviciu angajată la o companie privată”, subliniază actriţa Valerica Stamatin. „Nu e normal ca un actor să fie normat”, conchide aceasta. Vasilica Stamatin va ieşi şi ea în stradă, alături de cei aproximativ 35 de actori angjaţi ai Teatrului Naţional din Cluj.

Proteste în toată ţara

Artiştii susţin că protestele nu se vor opri aici. Astfel, aceştia intenţionează să recurgă la mitinguri şi marşuri în fiecare joi, timp de şase săptămâni, până vor fi ascultaţi şi chemaţi la negocieri. „În cele din urmă, se va ajunge şi la grevă generală”, susţine Griogore Pop, preşedintele Cartel Alfa Cluj. Nu este prima dată când artiştii clujeni ies în stradă, ei reclamând şi anul trecut că riscă să rămână fără pensii sau asigurări sociale din cauza acestui act normativ. Acţiuni de protest de acest gen vor avea loc joi atât în alte judeţe ale ţării, cât şi în capitală.

Neajunsuri ale legii

-    Transformă contractele pe perioadă determinată din excepţie în regulă;
-    Dă instituţiilor posibilitatea de a-i obliga pe salariaţi să facă activităţi suplimentare faţă de cele stipulate în contract;
-    Diminuează valoarea indemnizaţiilor de şomaj, a pensiilor, asigurărilor de sănătate şi a altor prestaţii sociale pentru artişti şi personalul tehnico-administrativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite