Actori inchisi pe viata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22 decembrie 2005. Penitenciarul de Maxima Siguranta Bucuresti - Rahova. In spatele usilor imense de fier isi petrec zilele peste 2.000 de detinuti, dintre care 40 de vietasi (condamnati pe

22 decembrie 2005. Penitenciarul de Maxima Siguranta Bucuresti - Rahova. In spatele usilor imense de fier isi petrec zilele peste 2.000 de detinuti, dintre care 40 de vietasi (condamnati pe viata-n.r.). In spatele gratiilor nimeni nu se plange de lipsa timpului, fiecare are povestea lui, durerea lui, mesajul lui, adevarul lui.
Ciupercescu si-a facut cumparaturile de Craciun
In drum spre sala in care detinutii sustineau spectacolul de Craciun ne intersectam cu Dragos Ciupercescu, acuzat de detonarea, in 2002, a unei bombe in fata Liceului "Jean Monnet". Primul roman condamnat pentru terorism se grabea sa-si faca cumparaturile si sa ia pachetul pe care i-l adusese sora sa, singura ruda pe care o mai are. Nu mai sta la "periculosi" pentru ca este in faza de rejudecare, insa vrea locul lui si s-a saturat sa fie dus cu catuse la instanta. "Domnule Ciupercescu, sunteti vinovat?". "Nu", vine raspunsul taios. Considera ca a fost inchis numai pentru a se gasi un tap ispasitor. "Au vrut sa expulzeze irakieni si au inscenat acest atentat", adauga Ciupercescu. Nu vrea sa fie fotografiat. Sta la celula 618.
Hayssam are, de ieri, televizor
La 607 "locuieste" Omar Hayssam, acuzat tot de terorism. Ciupercescu ii sare in aparare. "Poate fi acuzat eventual de infractiuni economice". Cu Hayssam nu putem vorbi, fiind arestat preventiv. Am aflat insa ca, ieri, conducerea penitenciarului i-a aprobat cererea de a-si aduce televizor de acasa, iar de Craciun il va vizita sotia. Sta in celula cu alte sapte persoane, iar in ultima perioada a solicitat aproape zilnic vizite la medic. Ceilalti se revolta. "Cum s-a imbolnavit, cum nu s-a dus la instanta", reclama detinutii, care spun ca ei erau dusi oricum.
Pavalache lucreaza la ferma
Fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, condamnat la 6 ani de detentie, este "detasat" la ferma penitenciarului, la Bragadiru - Gospodaria Agrozootehnica. Pentru ca a avut un comportament exemplar, Pavalache beneficiaza, alaturi de alti circa 20 de detinuti, de un program de munca. La ferma se cresc animale, carnea asigurand hrana detinutilor de la Rahova si se cultiva pamantul. Ferma este fara paza, doar supravegheata si, pentru a ajunge acolo, trebuie indeplinite foarte multe conditii. Cu toate acestea, multi detinuti nu vor sa munceasca. Nu sunt interesati sa dea cu sapa. N-au muncit in viata lor, au maini de pianisti.
Vietasii considera macabre stirile despre crime
Vietasii insa vor sa munceasca - goblenuri, felicitari, genul de munca la domiciliu, ei neputand fi scosi la activitati in afara penitenciarului din cauza gradului de periculozitate pe care il reprezinta. Marius sta de ani buni la puscarie. A comis sase crime. Regreta, dar incearca sa uite. Vrea sa stea de vorba, dar nu accepta sa se vorbeasca despre criminali. "Noi vrem sa uitam ce a fost rau". Considera "macabre" stirile cu crime sau violuri si e suparat ca nu a putut canta si el la spectacol. O va face insa in seara de Ajun cand va merge cu colindul la colegi. Canta la chitara si pregatise trei colinde. "Crezi in Dumnezeu, Marius?". Rade si prefera sa taca. Detinutii si-au ocupat locurile in sala in care doi brazi impodobiti creeaza atmosfera de sarbatoare. Sunt ca intr-o familie. S-au obisnuit. Nu se mai gandesc la nimic. Canta la microfon si o fac bine. Nu vor sa greseasca. Sunt actori in fata colegilor lor.

Detinutele din Mures si-au vazut copiii
Ieri, cele 25 de detinute din Penitenciarul Targu Mures au avut posibilitatea sa-si intalneasca copiii. Pentru ca intalnirea dintre mamele detinute si copiii acestora sa fie intr-un spirit cat mai apropiat Craciunului, un grup de copii din Campenita au sustinut un concert de colinde.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite