Activitatea la Mina Zegujani-Mehedinţi a fost paralizată de un zvon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea SNLO este nevoită să intervină la Mina Zegujani-Mehedinţi pentru a confirma că directorul Alexandru Mihart va rămâne în funcţie. Zvonul că Mihart va fi destituit a întrerupt

Conducerea SNLO este nevoită să intervină la Mina Zegujani-Mehedinţi pentru a confirma că directorul Alexandru Mihart va rămâne în funcţie. Zvonul că Mihart va fi destituit a întrerupt întreaga activitate a unităţii.

Cei 375 de salariaţi de la Mina de cărbune din localitatea Zegujani-Mehedinţi au încetat lucrul în urma unui zvon referitor la destituirea directorului Alexandru Mihart. Ei anunţă că nu-şi vor relua activitatea până când conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) nu le va da asigurări că nu le va schimba şeful. Activitatea a încetat ieri dimineaţă, când minerii din schimbul I au refuzat să intre în subteran, iar cei care tocmai ieşiseră din schimbul III s-au solidarizat cu ei.

Protest spontan

Vicepreşedintele Sindicatului Dreptatea, Dan Bobic, ne-a declarat că este vorba de un protest spontan pe care nu a putut să-l oprească. "S-a vehiculat zvonul că directorul minei noastre, Alexandru Mihart, urmează să fie schimbat politic de către conducerea SNLO, iar minerii nu sunt de acord cu acest lucru. Noi, pe linie sindicală, am încercat să-i lămurim să intre în schimburi. Le-am spus că vom face demersuri de verificare a zvonului, însă nu ne-au ascultat. Toţi, dar absolut toţi salariaţii minei au spus că până ce conducerea SNLO nu infirmă acest zvon, nu vor mai intra în subteran", ne-a declarat sindicalistul Dan Bobic.

Conducerea SNLO tace mâlc

Ieri, până în jurul orei 14.00, nimeni de la SNLO nu se implicase în dezamorsarea conflictului. Doar directorul Exploatării Miniere Mehedinţi, Mihai Popa, s-a deplasat la Mina Zegujani pentru a discuta cu minerii şi cu directorul iubit de ortaci. "Le-am explicat în zadar minerilor că nu te poţi manifesta aşa în baza unui zvon şi că nu trebuiau să oprească lucrul. Nu putem decât să aşteptăm ca oamenii din conducerea SNLO să infirme sau să confirme zvonul. Minerii îl susţin pe directorul Mihart", ne-a declarat Mihai Popa. "Eu nu vreau să fac mai multe comentarii. Ce pot să vă confirm este că minerii au aflat de zvonul demiterii mele şi au refuzat să intre în subteran. L-am anunţat pe domnul director Popa, pe cale ierarhică, dar mai departe nu ştiu ce se va întâmpla", ne-a spus la rândul său directorul Alexandru Mihart.

Ortacii îşi iubesc şeful

Minerii protestatari ne-au spus că nu doreau să fie puşi în faţa faptului împlinit şi că dacă li se impune alt director de către conducerea SNLO, nu-l vor accepta în ruptul capului. Până la infirmarea zvonului care i-a pus pe jar, ortacii vor protesta în curtea minei şi nimeni nu va munci.

"Am auzit şi noi din surse sigure că vor să-l schimbe pe directorul Mihart, iar noi nu suntem de acord cu asta. Domnul Mihart este un om competent, cu care lucrăm de zeci de ani. Noi nu vrem pe altul. Lucrez de 17 ani aici şi îl susţin cu orice preţ pe domnul Mihart", ne-a declarat minerul Viorel Chircu, de 36 de ani. Un alt miner, Ion Iosu, în vârstă de 43 de ani, lucrează în Mina Zegujani din anul 1991. "Nici nu concepem ca şefii de la SNLO să-l schimbe pe domnul Mihart. Să nu vină aici alt director, că nu-l acceptăm. Vom protesta până când cei din conducerea companiei vor infirma zvonul demiterii. Când se aude ceva, de regulă aşa este", ne-a declarat minerul Ion Iosu.

Minerii nu sunt la primul protest anul acesta

Problemele la Mina Zegujani se ţin lanţ în ultima perioadă. La începutul lunii aprilie, nouă mineri s-au blocat în subteran. Ei protestau faţă de faptul că directorul minei refuza să le pună la dispoziţie un sediu pentru desfăşurarea activităţii sindicale. Minerii au încetat protestul în momentul în care directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, a venit personal şi le-a soluţionat revendicările.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite