Activişti Greenpeace, bruscaţi de jandarmi în faţa Ministerului Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sase activişti Greenpeace din România, Ungaria şi Austria au blocat, ieri, într-o manifestaţie ilegală, intrarea principală a Ministerului Mediului. Ei s-au legat cu lanţuri de clădire şi au

Sase activişti Greenpeace din România, Ungaria şi Austria au blocat, ieri, într-o manifestaţie ilegală, intrarea principală a Ministerului Mediului.
Ei s-au legat cu lanţuri de clădire şi au afişat un banner pe uşa de la intrare pe care scria că ministerul a fost "închis pentru inactivitate". Motivul protestului a fost procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul de exploatare a aurului din Roşia Montană, considerată dezastruoasă de organizaţie. Jandarmii chemaţi să elibereze intrarea au venit, după jumătate de oră, fără niciun fel de ustensile. Au împrumutat un levier de la minister, pentru a încerca să rupă lanţurile, după care au încercat să le rupă mâinile protestatarilor, pentru a degaja uşa. Activiştii, aşezaţi pe jos şi legaţi între ei şi de clădire cu lanţuri au fost tăvăliţi şi traşi în toate direcţiile preţ de câteva minute. Soluţia a venit, după încă 20 de minute de la lăcătuşul instituţiei. Nea Petrică, chemat de un secretar din minister, s-a prezentat de urgenţă cu o scară şi un flex la îndemână. În două minute, el a rezolvat problema care chinuise jandarmii şi protestatarii peste jumătate de oră. Apoi, activiştii au fost târâţi până la duba jandarmeriei şi duşi la secţie pentru a fi amendaţi. În tot acest timp, reprezentantul de moment al ministerului, care a apărut la 10 minute după începerea protestului, se scuza pentru lipsa ministrului Sulfina Barbu şi explica celor prezenţi că ministerul este adeptul dialogului.
Săptămâna trecută, în timpul unui protest legal, organizaţia Greenpeace a înmânat o contestaţie ce conţinea îngrijorări serioase cu privire la Roşia Montană, cerând ministerului să verifice imediat aceste informaţii şi să suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului înainte de prima dezbatere publică care se va desfăşura până la sfârşitul lunii august.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite