Acţiunile societăţilor de investiţii, aproape de etapa recuperărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii estimează că indicele BET-FI va recâştiga cel puţin jumătate din pierderile înregistrate Cele mai vulnerabile la evoluţia de ansamblu a bursei de la Bucureşti, titlurile

Analiştii estimează că indicele BET-FI va recâştiga cel puţin jumătate din pierderile înregistrate

Cele mai vulnerabile la evoluţia de ansamblu a bursei de la Bucureşti, titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF), ar putea intra, în următoarele două luni, într-o perioadă de acumulare. Pe termen scurt, este de aşteptat ca amploarea deprecierilor din acest segment să nu mai depăşească 5-10%, consideră analiştii din piaţa de capital.

Din momentul în care efectele crizei creditelor subprime s-au resimţit pe bursa românească, mai exact, cu precădere de la sfârşitul lunii iulie, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia acţiunilor SIF, a pierdut peste 40%.
Ascensiune rapidă în condiţii favorabile

Contextul internaţional şi ritmul în care indicii externi au recuperat din pierderile suferite conturează perspective favorabile în următoarea perioadă şi pentru acest segment de piaţă. "La jumătatea lui 2008, BET-FI ar trebui să se plaseze deasupra nivelului la care se cotează în prezent.

Dacă luăm în calcul faptul că indicii burselor americane au recuperat deja jumătate din scăderile înregistrate de la începutul corecţiilor, estimez şi pentru BET-FI o revenire de aproximativ 20%", apreciază Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. Numai de la începutul acestui an, indicele BET-FI s-a depreciat cu peste 35%, iar evoluţia viitoare a SIF-urilor depinde, în continuare, în mare măsură, de evoluţia burselor americane. "De dorit ar fi ca, în perioada imediat următoare, acţiunile SIF să intre într-o fază de evoluţie laterală, de stagnare. Dacă vor mai fi scăderi, acestea nu vor fi foarte mari, nu le văd depăşind 10%.

Dar tind să merg pe scenariul unei evoluţii laterale, cu suişuri-coborâşuri de amplori nu mai mari de 5%", este de părere Paul Brendea, analist în cadrul Prime Transaction. În condiţiile unei reveniri susţinute a burselor externe, SIF-urile ar putea recupera mai rapid din terenul pierdut. "Evoluţia acţiunilor SIF va depinde foarte mult de starea lumii financiare, chiar dacă, în acest moment, sunt tranzacţionate cu un discount semnificativ faţă de valoarea reală. Pe de altă parte însă, o îmbunătăţire a situaţiei ar putea face ca SIF-urile să fie remarcate de fondurile internaţionale şi ascensiunea lor ar putea fi foarte rapidă", consideră Radu Popescu-Buzeu, analist-şef la KD Capital Management.

Dividendele şi acţiunile gratuite, fără impact pe termen lung

Pe termen scurt însă, desfăşurarea AGA Ordinare Anuale influenţează cursul acţiunilor societăţilor de investiţii. Acţionarii a două dintre cele patru societăţi de investiţii - SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) - au de ales, astăzi, între acordarea de acţiuni gratuite şi distribuirea de dividende. Cu toate că acordarea de dividende reprezintă apanajul companiilor solide, valoarea bonificaţiilor acordate de SIF-uri nu sunt motivante pentru acţionari, spun analiştii.

"O societate care acordă dividende este percepută, de obicei, ca una solidă, care a ajuns la un asemenea grad de maturitate încât poate acorda dividende acţionarilor, fără să pericliteze situaţia companiei. Dar, la SIF-uri, dividendele sunt la cote foarte reduse şi nu au crescut semnificativ în ultimii ani", apreciază Radu Popescu-Buzeu. În cazul în care se va opta pentru dividende, SIF Banat-Crişana va distribui bonificaţii cu o valoare de 0,07 lei/acţiune, iar SIF Moldova - cu 0,05 lei/titlu. Tot astăzi, SIF Oltenia (SIF5) propune acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,078 lei/acţiune din profitul net obţinut în 2007, iar SIF Muntenia (SIF4) - un dividend brut de 0,07 lei/acţiune.

În AGA desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, acţionarii SIF Transilvania (SIF3) au aprobat distribuirea unui dividend de 0,0375 lei/acţiune. Analiştii consideră că, alături de strategiile investiţionale sau organizatorice care ar putea influenţa creşterea activului net sau a capitalizării, şi păstrarea profitului în societate ar putea fi benefică pentru SIF-uri. "Oricum, dividendul la SIF-uri este unul simbolic, în condiţiile în care cursul fluctuează de multe ori intraday cu chiar de două sau de trei ori dividendul. Astfel, banii aceia rămaşi la dispoziţia SIF pot fi folosiţi mai eficient", consideră Paul Brendea.

215 milioane de lei de la BCR şi BRD

Activele nete ale celor cinci SIF-uri au totalizat, la sfârşitul lunii martie, 10,049 miliarde de lei, marcând o scădere de 3,4% faţă de luna precedentă. Evoluţia de ansamblu a pieţei, dar şi dividendele pe care societăţile de investiţii le vor încasa de la băncile la care au deţineri (BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost) vor contribui, însă, la revenirea acţiunilor pe trend ascendent. "Normal ar fi să vedem o revenire a pieţei, mai ales că şi pe plan extern, conjunctura este favorabilă. Rezultatele pentru primul trimestru au fost mai slabe, din cauza faptului că scăderile bursiere s-au reflectat şi asupra portofoliilor deţinute pe piaţa de capital. Sursele primare de profit ale SIF-urilor rămân, însă, foarte bune şi în acest an", adaugă Iulian Panait. Numai de la BCR şi BRD, SIF-urile vor primi, în acest an, dividende în valoare totală de aproximativ 215 milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite