Acţiunea "O zi fără maşină" îndeamnă la mersul pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această acţiune este pregătită de Primăria Braşov împreună cu Agenţia pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov - ABMEE şi Agenţia Protecţia Mediului Braşov. Scopul

Această acţiune este pregătită de Primăria Braşov împreună cu Agenţia pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov - ABMEE şi Agenţia Protecţia Mediului Braşov. Scopul acţiunii este acela de a sensibiliza autorităţile şi cetăţenii asupra impactului pe care îl au traficul rutier şi activităţile cotidiene asupra calităţii aerului din municipiul Braşov.

Şi anul acesta, braşovenii sunt invitaţi să circule pe jos sau cu bicicleta. Asta înseamnă că ei vor trebui, pentru o zi, să renunţe la autoturisme, în cadrul acţiunii numite "O zi fără maşină".

Pe data de 22 septembrie, circulaţia autoturismelor va fi interzisă în centrul oraşului Braşov între orele 10.30 şi 18.30. O acţiune similară a fost organizată şi anul trecut la Braşov, ocazie cu care primăria a realizat un mic sondaj, cu scopul de a afla care este opinia braşovenilor despre încercarea de diminuare a poluării cu noxe auto.

La evaluarea chestionarelor s-a constatat că 58 la sută din cetăţeni consideră că poluarea produsă de traficul rutier reprezintă o problemă gravă. În ceea ce priveşte utilizarea bicicletelor, 77 la sută din braşoveni, din totalul celor intervievaţi, au spus că le-ar folosi dacă ar fi amenajate piste speciale, iar 82 la sută au mărturisit că ar fi dispuşi să mergă pe jos dacă în acest fel s-ar îmbunătăţi calitatea aerului.

Iaşiul a fost primul

Astfel de iniţiative au fost şi în alte oraşe ale României. Prefectura Bucureşti şi Agenţiile Naţională, Regională şi Locală pentru Protecţia Mediului au organizat în Capitală, în perioada 16-22 septembrie 2006, manifestarea intitulată "O zi fără maşina ta", în cadrul căreia s-au desfăşurat mai multe acţiuni de conştientizare a populaţiei asupra necesităţii schimbării climatului.

Astfel că bucureştenii s-au bucurat de o săptămână de evenimente dedicate activităţilor de întreţinere a spaţiilor verzi, acţiuni educative privind protecţia mediului, întreceri sportive şi concursuri tematice. Şi la Iaşi se organizează, de şase ani consecutiv, acţiunea "În oraşul meu, o zi fără maşină".

De altfel, Iaşiul a fost primul oraş din România care a demarat această acţiune, manifestarea bucurându-se de apreciere în rândul populaţiei. Iniţiativa declarării unei zile anuale pentru lupta împotriva poluării provocate de autovehicule şi de sensibilizare a populaţiei asupra riscului apariţiei bolilor respiratorii ca urmare a noxelor emanate de ţevile de eşapament ale maşinilor a fost luată la începutul anilor "90 de mai multe comunităţi locale din Europa.

Prima acţiune în 1998

Pe data de 22 septembrie 1998, a fost organizată pentru prima dată în Franţa acţiunea "En ville, sans ma voiture!" ("În oraş, fără maşina mea!"), iar pe data de 4 februarie 2000, Comisia Europeană (CE) a decis, la Bruxelles, extinderea iniţiativei statului francez, care s-a bucurat de succes în rândul cetăţenilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite