Actele necesare angajarii in Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Italiei emite in fiecare an - de obicei pana la data de 30 noiembrie - un decret (decreto flussi), care stabileste numarul cetatenilor din afara spatiului Uniunii Europene admisi pentru

Guvernul Italiei emite in fiecare an - de obicei pana la data de 30 noiembrie - un decret (decreto flussi), care stabileste numarul cetatenilor din afara spatiului Uniunii Europene admisi pentru munca: sezonieri, cei angajati pe o perioada mai lunga de 9 luni si cei care vor sa-si deschida o afacere proprie. Descendentii cetatenilor italieni fac obiectul unei cote speciale. Prezentam actele necesare pentru angajarea legala a muncitorilor romani in Italia, publicate in Ghidul lucratorului roman in Italia, elaborat de Ministerul Muncii si Ministerul Afacerilor Externe din Romania.
Contracte de munca pe termen lung
Dreptul la munca este garantat in Italia de Constitutie, care nu face distinctie intre italieni si straini; nu se accepta deci nici un fel de tratament diferit al muncitorilor in functie de cetatenie sau culoarea pielii. Drepturile fundamentale trebuie respectate chiar si in lipsa permisului de sedere. Persoana fizica sau juridica, rezidenta legal in Italia care doreste sa angajeze un cetatean din afara Uniunii Europene, trebuie sa prezinte la Biroul Unic pentru Imigratie, care functioneaza pe langa prefectura, o cerere nominala, la care se vor anexa acte care demonstreaza unde va locui viitorul angajat - "proiectul de contract de sedere" - in care se vor anunta conditiile in care se va desfasura aceasta. De asemenea, angajatorul isi va asuma obligatia de a suporta cheltuielile aferente repatrierii viitorului angajat la incheierea contractului. Odata ajuns in Italia, salariatul trebuie sa se prezinte in termen de 8 zile la Biroul Unic, pentru semnarea contractului de sedere. Permisul de munca va fi eliberat dupa semnarea contractului de sedere si va fi valabil pentru o perioada egala cu durata contractului de munca, maximum 1 an pentru contractele de munca pe durata determinata si maximum 2 ani pentru cele cu durata nedeterminata.
Munca sezoniera
Durata muncii sezoniere nu poate depasi 9 luni, iar angajatorul trebuie sa depuna o cerere nominala la Biroul Unic pentru Imigratie, iar acesta va elibera in termen de 20 de zile, in virtutea decretului anual, autorizatia pentru munca, dupa verificarea eventualelor obstacole penale. Celor care vin in Italia pentru munca sezoniera li se aplica urmatoarele asigurari de protectie sociala si de asistenta obligatorie: pentru invaliditate si batranete, contra accidentelor de munca si bolilor profesionale, contra bolilor si pentru maternitate. Permisul de sedere pentru munca sezoniera nu poate fi reinnoit. La expirarea acestuia, cetateanul strain trebuie sa se intoarca in tara de origine si, daca toate dispozitiile legale au fost respectate, poate urma din nou procedura anul urmator, avand prioritate fata de compatriotii lui. Permisul lui poate fi transformat in anul urmator in permis de sedere pentru munca subordonata pe timp determinat sau nu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite