Acordul cu SUA privind bazele, criticat în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

au reproşat reprezentanţilor guvernului mai ales lucruri de ordin tehnic.Soldaţii americani, judecaţi în România doar dacă solicită SUASenatorii au cerut explicaţii mai ales cu privire la

au reproşat reprezentanţilor guvernului mai ales lucruri de ordin tehnic.

Soldaţii americani, judecaţi în România doar dacă solicită SUA
Senatorii au cerut explicaţii mai ales cu privire la statutul juridic al militarilor americani pe teritoriul românesc, dacă beneficiază de imunitate şi dacă se va putea ajunge la reeditarea cazului Teo Peter. "Militarii americani, care vor veni în România, nu vor fi protejaţi de acordul din convenţia de la Viena", a explicat secretarul de stat din MAE, Teodor Baconschi. "Aceasta înseamnă că nu au statut diplomatic, deci nici imunitate. Prin urmare, ei nu pot dispărea în 24 de ore ca diplomaţii protejaţi de imunitate şi care intră sub o jurisdicţie străină", a adăugat Baconschi. Dacă se întâmplă incidente de natură penală, soldaţii americani pot fi judecaţi în România, dar aceasta doar în caz că o va solicita partea americană. "Este natural să nu pretindem aplicarea oarbă a jurisdicţiei româneşti asupra militarilor americani, pentru că este vorba de un raport internaţional, bilateral şi e normal ca un subiect american să fie judecat după jurisdicţia americană", a subliniat reprezentantul MAE.

SUA nu au nevoie de acordul României pentru a lansa atacuri
Senatorii s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că americanii pot demara acţiuni militare de pe teritoriul românesc, de la bazele SUA, asupra unei terţe forţe, potenţial inamic, fără a fi necesar acordul României în acest sens.
Nu putem exclude posibilitatea unor acţiuni militare americane de pe teritoriul românesc
, a spus secretarul de stat MAE, precizând că se bazează pe maturitatea relaţiilor româno-americane, ca SUA să consulte mai întâi România.

Avioanele nu pot fi controlate de români
Tirul senatorilor asupra reprezentanţilor guvernului a continuat, atât Norica Nicolai, cât şi Mircea Geoană reproşând că acordul continuă unele prevederi care necesită derogări de la legislaţia naţională, cum ar fi exceptarea de le regimul inspecţiilor aeronavelor, navelor şi vehiculelor guvernului SUA, ceea ce "poate trezi suspiciuni". Norica Nicolai a solicitat guvernului semnarea unei declaraţii comune între partea americană şi cea românescă în care să fie prevăzut ca România să fie consultată în eventualitatea unui atac american de la bazele americane de pe teritoriul ei, deci să existe un accept formal din partea României. Neclară i s-a părut lui Teodor Meleşcanu durata acordului, valabil zece ani, după care poate fi prelungit pe termen neprecizat, după cum este precizat în acord. "Statul român poate să denunţe acordul oricând, cu o notificare prealabilă de un an", a răspuns Baconschi. Meleşcanu este nemulţumit şi de calitatea traducerii documentului din engleză în limba română, ceea ce creează ambiguităţi nepermise.

"Acordul de acces" al forţelor americane reglementează coordonatele sprijinului politic, militar, financiar - logistic şi juridic pe care România îl va oferi. Tratatul privind bazele americane în România a fost semnat pe 6 decembrie 2006 de ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu - pe baza aprobării preşedintelui Băsescu - şi de secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice. Documentul a fost deja ratificat de Camera Deputaţilor, dar va intra în vigoare doar după ratificarea lui şi de către Senat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite