Acord pentru un guvern palestinian de uniune naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

condus de Ismail Haniyeh. Reamintim că după ce mişcarea Hamas a câştigat detaşat alegerile parlamentare din ianuarie şi s-a format guvernul Ismail Hanyeh, acesta a fost boicotat atât politic,

condus de Ismail Haniyeh. Reamintim că după ce mişcarea Hamas a câştigat detaşat alegerile parlamentare din ianuarie şi s-a format guvernul Ismail Hanyeh, acesta a fost boicotat atât politic, cât şi economic de Israel, SUA şi UE, întrucât nu recunoaşte dreptul statului evreu la existenţă şi nici acordurile încheiate în trecut de Israel şi palestinieni. Haniyeh, cel care a şi încheiat acordul cu Abbas în legătură cu guvernul de coaliţie, îl va conduce pe cel nou, el declarând că nu se pune problema ca Hamas să recunoască Israelul. Totuşi, el a spus că preşedintele Abbas ar putea negocia cu Israelul în numele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Israelul şi SUA au reacţionat cu scepticism la anunţul acordului dintre Abbas şi Haniyeh, iar UE a opinat că e vorba de o "evoluţie pozitivă", care ar putea duce la relansarea negocierilor de pace dintre israelieni şi palestinieni. Acordul amintit prevede şi crearea unui stat palestinian în Gaza şi Cisiordania, cu capitala Ierusalimul de Est, el recunoscând implicit Israelul în frontierele sale dinaintea războiului din iunie 1967.
În viziunea lui Ismail Haniyeh, rezultatele negocierilor dintre Abbas şi Israel trebuie ratificate de Consiliul Legislativ Palestinian, în care deputaţii Hamas sunt majoritari. În ce-l priveşte, preşedintele palestinian Mahmud Abbas s-a declarat "complet mulţumit de acordul încheiat cu Hamas" şi e convins că reacţia comunităţii internaţionale va fi pozitivă. În context, trebuie remarcat un fapt esenţial, şi anume că programul viitorului guvern de coaliţie va avea la bază planul de pace conceput în vară de deţinuţii palestinieni de toate tendinţele aflaţi în închisori israeliene, document ce a stârnit un interes deosebit la ora la care a fost dat publicităţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite