Acoperire legală pentru interceptări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care obligă furnizorii de servicii de comunicaţii să stocheze convorbirile, intrată în vigoare marţi, aminteşte de fosta Securitate. Societatea ripostează tardiv, iar fostul şef al SIE pune paie pe foc.

Toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă, în speţă Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp, sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni numărul de telefon al apelantului şi al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locaţia celui care este apelat, când a fost făcut apelul şi cât durează convorbirea telefonică, relatează NewsIn.

Tot din 20 ianuarie, aceştia sunt obligaţi să stocheze şi SMS-urile pe care le trimitem, cui şi când le trimitem.

Legea dispune ca toate informaţiile înregistrate în această perioadă să fie puse la dispoziţia procurorilor, în urma unei cereri aprobate de preşedintele instanţei de judecată căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în prima instanţă, dacă informaţiile indică pregătirea unei infracţiuni grave, potrivit articolului 15 din actul normativ.

Conţinutul convorbirilor telefonice ar putea fi preluat direct de procurori în caz de urgenţă, atunci când întârzierea obţinerii autorizării din partea judecătorilor ar aduce grave prejudicii urmăririi penale ori îndeplinirii obligaţiilor pe care şi le-a asumat România ca stat membru al Uniunii Europene.

De asemenea, toţi furnizorii de internet, printre care se numără şi RDS&RCS, UPC, Romtelecom, Orange, Vodafone şi Zapp, sunt obligaţi să stocheze, începând din 15 martie 2009, timp de şase luni, următoarele date cuprinse în poşta electronică a persoanelor care corespondează pe teritoriul României: de unde este trimis e-mailul, data şi ora la care ne conectăm la internet, cui îi este adresat e-mailul (adresa IP, numele şi adresa fizică a abonatului), precum şi data şi ora la care ne deconectăm de la internet.

Tot din 15 martie, cei care furnizează servicii de internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni următoarele date despre navigarea pe internet: numele, adresa fizică şi IP-ul celui care s-a conectat la internet, data şi ora la care s-a conectat, precum şi data şi ora la care s-a realizat deconectarea.

Legea e neconstituţională

Instituirea unui regim generalizat de stocare a informaţiilor privind comunicarea încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale, susţine co-preşedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, citată de NewsIn.

„În plus, deschide calea unor abuzuri grave, în condiţiile în care, şi în trecut, informaţii confidenţiale au fost făcute publice şi utilizate ca instrument de şantaj sau surse de ilegalităţi”, arată Enache, subliniind că şi în alte ţări europene unde au fost adoptate legi similare s-a constatat neconstituţionalitatea lor.

Liga Pro Europa consideră că legislaţia din România oferă posibilitatea combaterii terorismului, a crimei organizate şi a corupţiei“ prin aplicarea cu bună-credinţă a legislaţiei în vigoare, ce va da posibilitatea organelor de urmărire penală să intercepteze convorbirile celor urmăriţi penal pe perioade determinate în condiţiile legii”.

Enache spune că legea actuală permite procurorilor obţinerea datelor stocate solicitate, în caz de urgenţă, fără autorizarea de către o instanţă judecătorească. „Totodată, legea permite acccesul organelor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, accesul la datele stocate de furnizorii de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice, în condiţiile în care pachetul de legi privind securitatea naţională nu a fost încă adoptat de Parlament”, spune Enache.

Liga Pro Europa a anunţat că se va alătura celorlalte organizaţii ale drepturilor omului care contestă constituţionalitatea legii şi va recurge la căile legale care-i stau la dispoziţie pentru a obţine abrogarea legii.

Totodată, Liga Pro Europa va acorda sprijin persoanelor care vor acţiona în judecată ca urmare a încălcării drepturilor lor constituţionale prin aplicarea Legii 298/2008. Mobilizarea societăţii civile este, însă, tardivă. În toamnă, când legea se afla în dezbaterea Parlamentului, riposta ar fi avut şanse mai mari de reuşită.

Săftoiu toarnă gaz pe foc

Pe fondul problemelor mai sus-menţionate, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Săftoiu, a susţinut în timpul unei emisiuni televizate că ar fi existat interceptări telefonice încă dinainte de apariţia legii. Acesta a declarat marţi seară, la Realitatea TV, că preşedintele Traian Băsescu ştia conţinutul discuţiilor între liderii politici PSD, Mircea Geoană şi Ion Iliescu.

La o oră după ce a făcut această afirmaţie, Săftoiu a făcut telefonic precizarea că se referă la declaraţii pe care şeful statului le făcea în presă şi nu că îi spunea lui personal despre aceste convorbiri. Administraţia Prezidenţială a respins acuzaţiile şi i-a cerut lui Săftoiu să le probeze.

Săftoiu a demisionat în martie 2007 de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, după ce a declarat la Comisia parlamentară de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu că interceptările convorbirilor făcute de SIE sunt făcute pe bază de mandat de la procurorul general şi că Serviciul dispune de aparatură de interceptare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite