Acneea, o problemă pentru toate vârstele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi pare o problemă minoră, pentru cei care suferă din acest motiv acneea este o sursă de frustrare şi de depresie, fie că sunt copii, tineri, bătrâni, femei sau bărbaţi. American

Deşi pare o problemă minoră, pentru cei care suferă din acest motiv acneea este o sursă de frustrare şi de depresie, fie că sunt copii, tineri, bătrâni, femei sau bărbaţi. American Academy of Dermatology (AAD) oferă câteva sfaturi celor care sunt afectaţi.

Deşi este considerată o problemă care îi afectează doar pe adolescenţi, acneea este răspândită în rândul celor care prezintă o hipersecreţie a glandelor sebacee, indiferent de vârstă sau de sex.

Acneea poate afecta adolescenţi, copii, dar şi bătrâni, în egală măsură. Interesant este faptul că înainte de pubertate este mai frecventă în rândul fetelor, după care, în perioada pubertăţii, cele două sexe sunt afectate în egală măsură de acnee. În perioada adolescenţei este din nou mai frecventă la fete.

Acneea este provocată de probleme apărute la nivelul glandelor sebacee situate mai ales în zona obrazului, a părţii superioare a toracelui şi a spatelui, unde încep să producă prea mult sebum. De aceea, pielea capătă un aspect gras şi devine lucioasă.

Este ceea ce se numeşte hiperseboreea. Pereţii canalului care leagă glanda sebacee de piele se îngroaşă. Acneea apare atunci când porii (prin care circulă sebum - de la glandele sebacee spre suprafaţa pielii) se blochează şi împiedică eliminarea normală a sebumului. Porii sunt blocaţi de un cumul format din celule moarte şi seboree.

Cauza acestui blocaj nu este cunoscută, dar nu reprezintă consecinţa unei igiene defectuoase. Din porul blocat se va dezvolta un punct alb sau negru. Porii se astupă şi împiedică evacuarea sebumului care se acumulează sub piele. Astfel, la suprafaţă se formează un soi de dopuri: punctele negre (comedoanele - a căror culoare se datorează unor pigmenţi) şi punctele albe (microchisturile).

Chisturile se formează fie imediat sub piele, fie în profunzime şi conţin substanţe a căror consistenţă este lichidă ori semisolidă. La toate aceste modificări se adaugă flora microbiană ce generează punctele acneice. Bacteria Propionibacterium acnes se găseşte în mod normal la suprafaţa pielii, acţionând ca o barieră protectoare faţă de alte bacterii.

Cosmeticele pot agrava problemele

Când secreţia de sebum este blocată în foliculi, aportul de Propionibacterium acnes creşte la nivelul porului blocat. La rândul lor, alte bacterii aflate la nivelul pielii produc o serie de compuşi chimici care atacă epiderma, provocând inflamaţii şi agravând iritaţiile.

Iritaţia şi inflamaţia pielii (înroşire, stare de disconfort şi creşterea temperaturii la nivelul epidermei) apar ca urmare a încercării sistemului imunitar de a respinge o substanţă străină, fie bacteriile ca atare, fie componentele iritante produse de acestea.

Coşurile (pustulele) apar atunci când pereţii foliculului blocat se rup. Sebumul, celulele moarte şi bacteriile care se găsesc în mod normal la suprafaţa pielii pătrund în interior şi irită epiderma, formând mici inflamaţii. Medicii interzic spargerea coşurilor, deoarece există riscul ca pe locul respectiv să rămână cicatrici.

Un rol important în apariţia acneei îl joacă factorul ereditar. De asemenea, stresul este "responsabil" uneori de apariţia acneei. Modificările de ordin hormonal pot apărea ca urmare a stresului, iar hormonii sunt cei care stimulează activitatea glandelor sebacee.

De multe ori, se adoptă un tratament impropriu al acneei, tocmai din pricină că nu a fost detectată adevărata ei cauză, fapt ce poate agrava situaţia. Studiile arată că transpiraţia agravează acneea. De asemenea, umiditatea şi hainele strâmte îi pot agrava starea. La rândul lor, produsele cosmetice pot produce iritaţii ale porilor, care se umflă şi se blochează. De aceea sunt recomandate produsele cosmetice care nu conţin uleiuri.

Cum trebuie tratată acneea

Pielea cu tendinţe acneice trebuie să fie curăţată delicat şi tratată cu perseverenţă. Scopul operaţiei este să frâneze secreţia excesivă de sebum şi să nu o agraveze prin degresări repetate.

*Produsele de toaletă nu trebuie să conţină nici alcool, nici săpun.

*Folosiţi săpunuri dermatologice şi geluri purificatoare delicate.

*Utilizarea unui lapte de toaletă presupune o clătire cu apă minerală sau cu un tonic fără alcool.

*Pentru îngrijirea acneei moderate poate fi suficientă folosirea cremelor şi a gelurilor seboregulatoare, antiseptice şi exfoliante. Aceste produse acţionează împotriva punctelor negre şi au o acţiune antiinflamatorie. Se recomandă produse de curăţare antibacteriene şi cele care conţin zinc, vitaminele A, B şi E.

Pentru acneea mai gravă este necesar un tratamant antibiotic cu unele comprimate. Acesta trebuie urmat timp de cel puţin trei luni. Nu sunt recomandate de către dermatologi produsele cosmetice care au în compoziţie miristat de izopropil, izopropil isostearat, izopropil palmitat, deoarece acestea agravează şi stimulează apariţia acneei.

Sfaturile şi informaţiile prezentate în această rubrică nu se pot substitui indicaţiilor şi prescripţiilor medicului de specialitate. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse provocate de aplicarea sfaturilor publicate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite