Achitarea lui Antonescu pentru crime împotriva păcii, criticată dur de Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Moldova critică dur, conform BBC, decizia Curţii de Apel Bucureşti de achitare pentru infracţiuni împotriva păcii a generalului Ion

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Moldova critică dur, conform BBC, decizia Curţii de Apel Bucureşti de achitare pentru infracţiuni împotriva păcii a generalului Ion Antonescu (foto) şi a mai multor miniştri din Cabinetul său, precum şi recunoaşterea ocupării de către România a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti şi a Bucovinei de Nord. Republica Moldova se arată indignată de hotărârea instanţei care statuează "drept legitimă ocuparea de către România a teritoriului Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti şi a Bucovinei de Nord". Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău precizează că decizia a fost receptată "cu indignare de întreaga societate moldovenească, de toţi cei care ţin bine minte ororile Holocaustului declanşat în anii 1941-1944". "Toată lumea ştie că, anume în această perioadă a misiunii eliberatoare a lui Antonescu în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, au fost exterminaţi peste 300.000 de evrei şi reprezentanţi ai altor naţionalităţi", mai arată ministerul.

Precedent dramatic în relaţiile bilaterale

Decizia Curţii este catalogată drept "un precedent dramatic în relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi România, care pune, indiscutabil, în cel mai serios mod la îndoială capacitatea justiţiei României de a acţiona în conformitate cu standardele şi cu valorile Europei Unite".

Reamintim că Adevărul a dezvăluit că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis, la finalul anului trecut, revizuirea procesului mareşalului Ion Antonescu, judecarea pe fond, achitarea acestuia şi a altor 22 de miniştri din Cabinetului său, pentru trei infracţiuni de crime contra păcii. În motivarea deciziei sale, judecătorul arată că "războiul României împotriva Uniunii Sovietice a fost legitim, fiind defăşurat în stare de necesitate, ca război de apărare preventivă, împotriva ameninţărilor armate ce au continuat la frontiera de est a României".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite