Accidentele de pe autostrăzi schimbă Codul Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general, Laura Kovesi, a convocat, săptămâna viitoare, o întâlnire cu şefii de Parchete care au în competenţă localităţile tranzitate de autostrăzi. Decizia a fost

Procurorul general, Laura Kovesi, a convocat, săptămâna viitoare, o întâlnire cu şefii de Parchete care au în competenţă localităţile tranzitate de autostrăzi.

Decizia a fost luată ca urmare a analizării evenimentelor rutiere soldate cu victime omeneşti, produse în ultima perioadă pe autostrăzile din România. Întâlnirea va avea ca temă "Analiza cauzelor ce generează şi favorizează producerea accidentelor rutiere pe autostradă", din perspectiva instrumentului normativ utilizat de procurori în soluţionarea cauzelor penale având ca obiect infracţiunile săvârşite în legătură cu autostrăzile. Procurorii vor analiza cauzele ce generează şi favorizează infracţionalitatea în vederea adoptării unor măsuri de prevenire.

În plus, în cadrul întâlnirii se va pune în discuţie necesitatea elaborării unui proiect de modificare a dispoziţiilor Codului Penal prin introducerea unui text de lege care să incrimineze - pe lângă însuşirea pe nedrept a următoarelor categorii de bunuri: componente, sisteme de siguranţă, cabluri, linii, instalaţii de semnalizare, panouri, garduri etc., montate pe autostrăzi şi distrugerea acestor sisteme de siguranţă rutieră - pericolul grav şi iminent al acestei categorii de infracţiuni.

Modificările se vor axa, cu precădere, pe scoaterea în evidenţă a pericolului social, indiferent de dimensiunile prejudiciului creat. Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, pe Autostrada Soarelui a avut loc un carambol în care au fost implicate 19 autoturisme.

Atunci, o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte 14 au fost rănite. Accidentul a avut loc ca urmare a indolenţei agenţilor de poliţie care patrulau în zonă şi nu au semnalat faptul că miriştile de pe autostradă au luat foc. Panourile de semnalizare nu funcţionau, întrucât cablurile fuseseră furate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite