Academia nu-si face timp sa revendice 100 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Romana refuza de ani buni sa-si ceara dreptul de proprietate asupra unui castel si o mosie de peste 200 de hectare, a caror valoare depaseste 100 milioane de euro. De ,apatia" Academiei

Academia Romana refuza de ani buni sa-si ceara dreptul de proprietate asupra unui castel si o mosie de peste 200 de hectare, a caror valoare depaseste 100 milioane de euro. De ,apatia" Academiei profita in prezent un om de afaceri local, care administreaza pe ochi frumosi conacul si o bucata din proprietatea din jur. Castelul a fost transformat in carciuma si hotel din care se scot bani buni.
Castelul de la Tiganesti (judetul Galati) a fost lasat mostenire Academiei Romane de Take Petre Anastasiu, inca din martie 1900. O buna bucata de vreme a fost folosit in scopuri culturale, dar, dupa ce au venit comunistii, locatia a fost luata cu japca si data clasei muncitoare. Asa a ajuns la Sidex Galati. Ulterior, prin externalizarea mai multor activitati de la Sidex, conacul a fost trecut pe o societate comerciala al carei actionar majoritar a devenit fostul FPS. Dupa revolutie a aparut posibilitatea ca Academia sa faca demersuri pentru retrocedare. In anul 2000, juristii acestei institutii au facut primul pas, in sensul ca s-au interesat de situatia juridica a imobilului si a terenurilor. Paradoxal, dupa aceea, tentativele de recuperare a castelului au fost complet abandonate. Motivul acestei renuntari l-am aflat de la oficiul juridic: "Sunt multe dosare si ne-a trebuit ceva timp sa tatonam terenul. Academia are putini angajati la oficiul juridic si nu a putut sa se ocupe de aceasta problema pana acum". Contrar celor spuse de jurista Academiei, o firma de avocatura din Tecuci s-a oferit sa asigure asistenta juridica gratuita in vederea recuperarii castelului, inca din 2001. De atunci si pana in prezent, avocatii nu au primit nici un raspuns de la Academie. Aceasta din urma nu s-a aratat interesata de superoferta avocatilor, dar nici nu a facut vreo actiune concreta in nume propriu. In timp ce Academia Romana aproape ca refuza sa-si ceara drepturile, castelul de la Tiganesti baga bani buni in buzunarele celor care-l administreaza. Imobilul a fost dat in locatie de gestiune si aici s-a pus rapid de un hotel si un restaurant unde se fac nunti, botezuri si alte chermeze. In ceea ce priveste apatia Academiei Romane de a-si cere drepturile, doamna Nicola Tibacu, de la oficiul juridic, ne-a declarat: "Nu puteam sa acceptam oferta avocatilor din Tecuci. N-o sa lasam pe altcineva sa faca ordine in ograda noastra". Asa ca, din cauza faptului ca sunt coplesiti de dosare, cei care ar trebui sa reprezinte interesele Academiei sunt la un pas de a pierde o proprietate de ordinul sutelor de milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite