La Abu Dhabi se deschide un ansamblu unic de muzee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul faraonic include cel mai mare muzeu Guggenheim, un Luvru, un muzeu naţional şi un muzeu parţial subacvatic Patru muzee de standard ridicat - între care se vor număra un

Proiectul faraonic include cel mai mare muzeu Guggenheim, un Luvru, un muzeu naţional şi un muzeu parţial subacvatic

Patru muzee de standard ridicat - între care se vor număra un Guggenheim, un Luvru, un muzeu maritim, parţial construit sub apă, şi un muzeu naţional - vor face ca liniştita capitală a Emiratelor Arabe Unite (EAU), Abu Dhabi, să intre în forţă pe piaţa turismului cultural.

Autorităţile emiratului Abu Dhabi, cel mai bogat din cele şapte care formează Emiratele Arabe Unite, au decis să construiască pe insula Saadiyat ("insula Fericirii") o rezervaţie naturală de 27 kilometri pătraţi, situată la 500 kilometri de coastă, un complex turistic de mare lux unic în lume care va include un "district cultural" ce va găzdui patru muzee şi un centru de spectacole. Machetele şi planurile acestui proiect colosal au fost prezentate în cadrul unei ceremonii prezidate de prinţul moştenitor al emiratului, şeicul Mohammad ben Zayed al-Nahyane, în prezenţa a patru arhitecţi cei mai faimoşi din lume: potrivit promotorului proiectului, Compania pentru investiţii şi dezvoltare turistică, controlată de emirat.

Atrase, cele mai importante muzee ale lumii

Deja creator al Muzeului Guggenheim din Bilbao (Spania), arhitectul american Frank Gehry, care a fost ales să creeze "Guggenheim Abu Dhabi", este una dintre cele patru somităţi ale arhitecturii mondiale. Muzeul va avea o suprafaţă de 30.000 de mp, fiind cel mai mare din cele aparţinând Fundaţiei Guggenheim - care mai numără alte cinci muzee, la New York, Berlin, Bilbao, Las Vegas şi Veneţia. Construcţia ar putea dura cinci ani. Un al doilea muzeu, de artă clasică, va purta emblema Luvru, prestigiosul muzeu parizian, dacă negocierile între cele două părţi, care sunt foarte avansate, vor fi duse la bun sfârşit. În caz de impas, emiratul s-ar putea adresa altor mari instituţii, cum ar fi Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

Muzeul sub apă, proiectat de un japonez

Celelalte două muzee vor fi un muzeu de artă maritimă, dedicat moştenirii şi tradiţiilor maritime din regiunea Golfului, care trăia de pe urma mării înainte de descoperirea petrolului, şi un muzeu naţional, care va expune cultura emiratelor şi civilizaţia islamică şi va purta numele şeicului Zayed, fondatorul şi preşedintele EAU până la moartea sa, în 2004. Muzeul maritim va fi proiectat de Tadao Ando din Japonia şi va fi construit parţial subacvatic. Se preconizează ca acesta să reflecte lunga istorie maritimă a EAU şi a regiunii Golfului. Arhitectul Zaha Hadid, născut în Irak, a fost ales să proiecteze un centru artistic ce va include cinci teatre şi o operă, costând circa 300 milioane de dolari. Complexul turistic, care va fi gata până în 2018, va avea 150.000 de rezidenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite