Abandonaţi de părinţii plecaţi să facă bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii au ajuns, numai în luna august, în adăposturile temporare ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea, aduşi de părinţii care au plecat la muncă în străinătate sau de

Zeci de copii au ajuns, numai în luna august, în adăposturile temporare ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea, aduşi de părinţii care au plecat la muncă în străinătate sau de rudele acestora. Copiii care nu au, în medie, mai mult de 10 ani nu înţeleg ce li se întâmplă şi visează, cu ochii deschişi, la clipa îndepărtată a reîntoarcerii celor care le-au dat viaţă...

"Noi nu putem interveni să stopăm aceste abandonuri. Le-am spus părinţilor că ar fi bine ca, în cel mai scurt timp, măcar unul dintre dânşii să se întoarcă pentru a-şi lua copilul acasă. Ne-au spus verde în faţă că, cel puţin până nu vor strânge destui bani pentru a-şi plăti datoriile acumulate în ţară, nu se vor întoarce chiar dacă le este foarte greu departe de copii.

Oamenii speră să scape de sărăcie, iar un copil sau mai mulţi pe cap i-ar împiedica să atingă acest vis. Există multe familii care nu au rude la care să-şi lase copiii şi nici bani pentru a plăti pe cineva pentru îngrijirea acestora. Singurul lor ajutor suntem noi, cei de la Protecţia Copilului", ne-a declarat ieri Gabriel Munteanu, şeful Birouri Consiliere, Intervenţie şi Adăpost Temporar din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului (DPC) Vrancea.

Tot Gabriel Munteanu ne-a explicat şi ceea ce se va întâmpla cu cei mai mulţi dintre zecile de copii abandonaţi în adăposturile temporare: "Chiar dacă părinţii îi mint că se vor întoarce la ei, aceşti copii sunt abandonaţi şi nimeni nu mai vine să-i ia. Instanţa de judecată hotărăşte care este viitorul lor. Aceeaşi instanţă îi poate decădea din drepturile părinteşti pe aceşti oameni care şi-au lăsat copiii", ne-a mai declarat şeful Biroului Consiliere, Intervenţie şi Adăpost Temporar din cadrul DPC Vrancea.

82 de copii părăsiţi într-o singură lună În ultimele două săptămâni ale lunii august, aproape 40 de copii ai românilor care au ales să muncească peste graniţă au ajuns în adăposturile Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea. În total, pe tot parcursul lunii trecute, 82 de micuţi din acest judeţ au fost aduşi de părinţii care au părăsit ţara sau de rude în instituţiile de ocrotire a copilului. Abandonul copiilor este pus de autorităţi şi pe seama faptului că, în acest an, mai mult ca niciodată, mulţi vrânceni ajunşi la limita sărăciei au hotărât să ia calea străinătăţii în căutarea unui trai mai bun. "Mi-e tare dor..."

Ultimii micuţi aduşi la un centru de ocrotire din Focşani de către părinţii plecaţi acum la început de septembrie la muncă în Italia sunt opt fraţi cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani din localitatea vrânceană Dumitreşti. Ambii părinţi au plecat la muncă peste graniţă. Şi-au abandonat copiii într-un centru de ocrotire socială susţinând că angajatorul italian a cerut în mod expres ca ei să nu aibă copii. "Acasă la noi e rău. Mami şi tati au plecat departe ca să ne aducă jucării. Aşa ne-au spus şi noi îi credem. Vom avea grijă unul de celălalt. Aici sunt copii mulţi, jucării multe şi mâncare", ne-a spus Marius, unul dintre cei opt fraţi abandonaţi.

Un alt copil, o fetiţă de doar şase anişori adusă la centrul de ocrotire de mama sa plecată peste graniţă, ne-a mărturisit că îi este deja dor de cea căreia i-a promis că va fi cuminte până la întoarcerea ei. "Mi-e tare dor… şi vreau să vină curând mami", ne-a mărturisit, printre suspine, Alina. O altă copilă în vârstă de opt ani, din Odobeşti, abandonată de părinţi, speră şi ea să se întoarcă cât mai repede cei care i-au dat viaţă: "Am visat-o pe mămica. Îmi făcea cu mâna şi spunea că vine cu o maşină de aia strălucitoare ca să mă plimbe", ne-a spus, aproape în şoaptă, Crina.

Adăposturi temporare Centrele de adăpostire temporară din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea sunt finanţate de Consiliul Judeţean, instituţie în subordinea căreia se află şi direcţia. Toader Gheţu, şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea, ne-a declarat că aceşti copii care ajung în astfel de centre se vor afla în grija instituţiei pe care o conduce până la întoarcerea părinţilor lor acasă. Dacă aceştia se mai întorc. "Suntem responsabili pentru aceşti copii. Părinţii ni i-au lăsat în grijă, vom face tot posibilul pentru ca ei să-i găsească la întoarcere sănătoşi fizic şi sufleteşte", ne-a precizat Gheţu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite