George Costin a transformat din pix un criminal în revoluţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vine cu noi dezvăluiri despre neregulile comise de secretarul de stat George Costin, care a promovat prin asociaţia sa inclusiv oameni condamnaţi pentru crimă. Guvernul condus de Emil Boc continuă să tolereze în componenţa sa un personaj cu grave probleme de imagine.

George Costin, secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor şi cel care ar trebui să elimine numeroşii impostori care au obţinut certificate şi care primesc indemnizaţii grase din banii contribuabililor, se numără printre creatorii şi principalii beneficiari ai acestui fenomen scandalos. Prin intermediul asociaţiei sale (Asociaţia „Decembrie 1989 - Metrou"), Costin a produs mii de revoluţionari de la care a perceput procente din suma totală a indemnizaţiilor retroactive, umflându-şi conturile cu milioane de euro.

Lăcomia lui George Costin a fost atât de mare încât nici nu s-a mai chinuit să facă o minimă selecţie a impostorilor pe care i-a înscris în asociaţia sa şi pe care i-a făcut revoluţionari. S-a ajuns astfel în situaţia ca persoane care au tras şi au omorât oameni la Revoluţie să aibă certificat de „luptător remarcat cu fapte deosebite"!

Un caz concret este cel al buzoianului Costel Socol, care, în zilele Revoluţiei, a participat la apărarea Întreprinderii de Mase Plastice Buzău. În noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, Socol l-a împuşcat mortal pe Alexandru Ciulin (muncitor, tată a 5 copii), care trecea prin dreptul fabricii, şi a mai fost cercetat penal pentru moartea cetăţenilor Vlad Constantin şi Florica Ciortan, răpuşi de gloanţele sale şi ale camarazilor săi din Gărzile Patriotice. Toate aceste lucruri nu l-au împiedicat pe Costel Socol să obţină un certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite", prin intermediul asociaţiei „Metrou", la grămadă cu camarazii săi degrabă apăsători pe trăgaci.

Pus în faţa acestor realităţi, George Costin, secretar de stat în Guvernul României, a bătut în retragere: „Într-adevăr, Socol a fost membru al Asociaţiei «Metrou». A obţinut certificatul prin asociaţia noastră, dar după 2004 nu i-a mai fost preschimbat, deşi a depus cerere. Trimiterea lui în judecată a fost după 1996, când a luat certificat. Dacă sesiza cineva nu-şi lua certificatul, dar n-a sesizat nimeni. Oricum, se pare că persoana pe care a împuşcat-o era la furat, dar cert e că a omorât pe cineva". Socol a fost condamnat în 2001 la 3 ani şi 4 luni de închisoare.

Gărzile patriotice, forţe de represiune

Transformarea foştilor membri ai Gărzilor Patriotice în revoluţionari, operă a secretarului de stat George Costin, spune multe despre România ultimilor 21 de ani. Trăim în ţara în care îi plătim ca eroi ai Revoluţiei pe mulţi dintre cei care au luptat sau erau gata să lupte împotriva ei. Oamenii care după 22 decembrie au ieşit pe străzi să vâneze terorişti şi au omorât oameni nevinovaţi. Timişoara, Sibiul sau Clujul, oraşe în care s-a ieşit şi s-a murit în stradă înainte de 22 decembrie, nu au împreună atâţia revoluţionari câţi are Asociaţia „Metrou", formată în mare parte din foste gărzi patriotice. „De regulă, membrii din asociaţia noastră sunt cei care au participat cu coloanele de muncitori. Evident că unii erau şi în gărzi. Nu ştiu eu dacă merită sau nu cei care au fost în Gărzile Patriotice, nu trebuie pusă problema aşa", se eschivează George Costin, preşedintele Asociaţiei „Metrou".

Ba da, problema trebuie pusă aşa, atâta vreme cât aceşti oameni iau indemnizaţii din bani publici. Şi este simplu de răspuns dacă merită sau nu: înainte de fuga lui Ceauşescu (22 decembrie, ora 12.09), Gărzile Patriotice n-au participat în niciun fel la Revoluţie sau chiar au acţionat împotriva ei, fiind pregătiţi ca forţă de represiune. După 22 decembrie, odată cu apariţia isteriei teroriste, gărzile au fost înarmate şi au fost puse să apere diverse obiective şi să constituie filtre rutiere. În realitate, ei nu au apărat nimic, pentru că nu exista niciun inamic, iar contribuţia lor n-a făcut decât să sporească haosul acelor zile. S-au îmbătat, au tras fără rost, au creat panică şi au omorât oameni nevinovaţi. „Adevărul" a prezentat în cadrul serialului „Misterele Revoluţiei" cazuri concrete din oraşele Buzău, Brăila, Constanţa etc., în care Gărzile Patriotice au provocat adevărate masacre.

"Oricum, se pare că persoana pe care a împuşcat-o era la furat, dar cert e că Socol a omorât pe cineva.''
George Costin secretar de stat

Motivele pentru care Costin trebuie demis

- George Costin conduce Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) de aproape un an. „Adevărul" a scos la iveală, săptămâna trecută, marile nereguli comise de Costin în cariera sa de lider al revoluţionarilor. Iată argumentele pentru care şeful SSPR ar trebui demis fără întârziere:
- Înainte de Revoluţie, Costin a fost şeful de stat-major al Gărzilor Patriotice de la IMGB, adică a fost parte a forţelor de represiune împotriva demonstranţilor anticomunişti. Până la 22 decembrie '89, Costin a fost membru PCR. Acţiunile lui din timpul Revoluţiei încep după fuga lui Ceauşescu, atunci când Revoluţia fusese înfăptuită.

- În ultimii ani a câştigat în jur de şapte milioane de euro dintr-o afacere pusă la cale cu sprijinul impostorilor din cadrul asociaţiei sale, „Decembrie 1989 - Metrou". Astfel, „revoluţionarii" s-au învoit să-i cedeze lui Costin un anumit procent din indemnizaţiile primite retroactiv, din 2004 şi până în prezent. Târgul a fost benefic pentru ambele părţi, dar distructiv pentru bugetul de stat: indivizi care n-au făcut nimic la Revoluţie s-au ales cu o indemnizaţie de 2.000 de lei, lunar, pe viaţă, iar Costin a garantat pentru nişte impostori în schimbul unor sume uriaşe. „Adevărul" a prezentat documente care atestă că George Costin pretindea de la fiecare impostor câte 19.000 de lei (190 de milioane de lei vechi).

- În 1996, Costin a creat un act care a ajutat 2.337 de oameni să ia certificate de revoluţionar. Documentul, care la prima vedere părea semnat de către directorul IMGB, nominaliza 2.337 de persoane care ar fi participat la Revoluţie în jurul platformei IMGB. Costin a recunoscut că, de fapt, iscălitura de pe document îi aparţine şi nu-şi explică de ce a semnat în locul altei persoane. Explicaţia e simplă: suma din contul lui Costin a crescut direct proporţional cu numărul revoluţionarilor pe care i-a promovat.

- Costin a facilitat obţinerea de titluri de revoluţionar pentru soţia sa, Florentina, şi pentru fratele său, Octavian. „În timpul Revoluţiei, soţia mea lucra la IMGB şi a adus mâncare la muncitori, iar fratele meu era militar la Piatra Neamţ", spune Costin. Niciunul dintre aceştia nu se încadrează în rigorile legii recunoştinţei (Legea 341/2004)

- George Costin şi-a obţinut diploma de licenţă în "Contabilitate şi informatică de gestiune" după un troc cu falsificatorul de documente Silviu Dobronăuţeanu. În schimbul actului de studii, Costin i-a promis lui Dobronăuţeanu un certificat de revoluţionar. Dobronăuţeanu figurează într-un tabel cu „luptători în Revoluţie" de la SSPR, dar până acum nu a primit certificatul de ­revoluţionar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite