A murit fondatorul Corului "Madrigal", dirijorul Marin Constantin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirijorul Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", a murit, sâmbătă.

Reprezentant de seamă al școlii muzicale românești contemporane, Marin Constantin rămâne în istoria culturii ultimelor decenii drept dirijorul - fondator al Corului Național de Cameră "Madrigal", în 1963.

În 1992, la Paris, Corul "Madrigal"  a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO".

Corul Naţional de Cameră "Madrigal", pe care Marin Constantin l-a înfiinţat, este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane.

image

Scurtă biografie:

- S-a născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova.

- A absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală şi Dirijat Coral a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1944-1949) şi Facultatea de Pedagogie, Psihologie şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1945-1949), sub îndrumarea profesorilor G.G. Antonescu, Mircea Florian, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea, Tudor Vianu.

- În perioada studiilor a fost şi învăţător (1944-1948) la Fundaţia Culturală "Regele Mihai I".

- În 1956 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

- Între 1976 şi 1994, a condus cursuri internaţionale de dirijat şi interpretare corală în Italia, Elveţia, Columbia, Mexic, Ecuador, Luxemburg, Venezuela, SUA, susţinând şi concerte alături de coruri reprezentative din aceste ţări.

- Director general şi dirijor al Ansamblului Tineretului din România (1951-1974), alături de care a participat la turnee internaţionale, obţinând medalii de aur şi titlul de Artist Emerit.

- Director al Departamentului Muzical din Ministerul Culturii (1960-1964).

- Director general al Operei Naţionale Bucureşti (1966-1970).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite