A blocat opt trenuri cu un topor şi un târnăcop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Sănducu (21 de ani) le-a arătat poliţiştilor cum a furat, la 22 iulie, 80 de metri de cablu de pe linia de cale ferată dintre Copşa Mică şi Mediaş. Tânărul a comis în această lună patru furturi pe calea ferată. La ultima lovitură, hoţul a blocat complet semnalizarea şi comunicaţiile CFR.

Ultimul furt comis în iulie de hoţul care opera pe linia de cale ferată dintre localităţile sibiene Copşa Mică şi Mediaş a avut cele mai grave consecinţe. Cu ajutorul unui topor şi al unui târnăcop, tânărul de 21 de ani a retezat 80 de metri de cabluri de semnalizare feroviară, provocând întreruperea completă a semnalizării feroviare şi a comunicaţiilor CFR.

„Sunt cabluri subterane, mascate în ciment. El desfăcea capacele, tăia cablurile la o anumită distanţă, după care le trăgea. Apoi dădea foc la învelişul care le protejează şi le vindea. Erau cabluri de alimentare cu energie electrică, de telefonie şi de comandă", a explicat comisarul-şef Mircea Mate, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Sibiu.

Pasageri în pericol

Poliţiştii spun că, pe lângă problemele de ordin tehnic, Alexandru Sănducu a pus în pericol şi siguranţa călătorilor. „De asemenea, s-au înregistrat întârzieri în trafic de 40-50 de minute", a subliniat comisarul-şef Mircea Mate.

Tânărul a fost prins de poliţişti la sfârşitul săptămânii trecute şi a primit mandat de arest preventiv pentru 29 de zile. El a fost găsit de oamenii legii la 200 de metri de locul unde tăiase cablurile, având lângă el un sac în care era depozitată ultima „captură". În apropiere, anchetatorii au găsit toporul şi târnăcopul cu ajutorul cărora hoţul tăia cablurile. Ieri, la reconstituire, poliţiştii au aflat şi „traseul" folosit de hoţul de fier după ce fura. De la calea ferată, tânărul ocolea oraşul pe drumuri lăturalnice, apoi se oprea pe un câmp, unde ardea învelişurile de protecţie ale cablurilor. Apoi, le vindea la fier vechi, unde primea 15 lei pentu un kilogram de cupru.

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO DE LA RECONSTITUIRE

Alexandru Sănducu a mai comis patru furturi pe calea ferată, în zilele de 7, 9, 14 şi 22 iulie. La două dintre lovituri, el a sustras mai multe cabluri, provocând blocarea unor macazuri de pe linii secundare.

A furat ca să mănânce

În faţa poliţiştilor, Sănducu a încercat să-şi justifice faptele spunând că avea nevoie de bani ca să-şi hrănească fetiţa de un an şi nouă luni. „În zilele alea n-am lucrat şi mi-a trebuit mâncare la fetiţă. Lucrez cu ziua şi n-am un venit stabil, doar 200 de lei, alocaţia la fetiţă. N-am ştiut că e riscant, pentru că era în tufe, în trestii mari, şi am zis că nu mai e bun. După ce le-am tăiat, le-am vândut la un centru de colectare. Odată am luat 90 de lei, odată 80, 50, tot aşa, nu mai ştiu exact", a povestit infractorul. 

Cu lacrimi în ochi, a asistat ieri la reconstituire şi concubina hoţului, însărcinată din nou. Cei doi locuiesc într-o cameră închiriată, la periferia oraşului.

Alexandru Sănducu riscă acum între 10 şi 15 ani de închisoare, mai ales că e recidivist. În februarie, el a primit un an de închisoare cu suspendare, după ce a furat 12 biciclete din ­Mediaş.

"În zilele alea n-am lucrat şi mi-a trebuit mâncare la fetiţă. Lucrez cu ziua şi n-am un venit stabil, doar 200 de lei, alocaţia la fetiţă."
Alexandru Sănducu
autorul furturilor



Un fenomen greu de oprit

În primele şase luni, în judeţul Sibiu s-au înregistrat 23 de astfel de furturi, cu 80% mai multe faţă de anul trecut. Hoţii fură componente mici, cabluri şi chiar şine de cale ferată. „Autorii au între 20 şi 30 de ani, sunt fără ocupaţie şi acţionează în grupuri de două-trei persoane", a spus comisarul-şef Mircea Mate.  Potrivit Poliţiei Transporturi, fenomenul e greu de oprit din lipsă de personal. Un post de trei-patru agenţi are în observaţie 50-100 de kilometri de cale ferată.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite