A 13-a reformă, din nou prin asumare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc îşi va angaja răspunderea pe proiectele privind salarizarea cadrelor didactice şi pe Codul de Dialog Social luni, 18 aprilie, au decis ieri membrii Birourilor Permanente ale celor două Camere.

Opoziţia a anunţat că nu va depune moţiune de cenzură, dar va ataca proiectul privind salariile profesorilor la Curtea Constituţională.

Modificări în Cod

Legea privind salarizarea cadrelor didactice urmăreşte plafonarea câştigurilor şi plata eşalonată începând cu 2012 a restanţelor de plată pe care Guvernul le are la profesori. Codul de Dialog Social însumează: legea patronatelor, cea a sindicatelor, a contractelor colective de muncă, a conflictului de muncă şi a Consiliului Economic Social.

Astfel, Guvernul vrea să scoată contractele colective la nivel naţional, aducând ca argument faptul că suntem singura ţară europeană care mai practică aşa ceva. Negocierile la nivel naţional sunt purtate de liderii sindicali de la centru, iar în lipsa acestor negocieri, rolul acestor şefi naţionali scade.

În al doilea rând, se modifică şi criteriile de reprezentare. În cazul patronatelor, Codul introduce interdicţia ca o astfel de asociaţie să facă parte din două organizaţii constituite pe criteriul obiectului de activitate. Asta, spre deosebire de ceea ce se întâmplă acum, când un patronat se poate înscrie în două confederaţii cu acelaşi obiect de activitate, ceea ce conferea reprezentativitate naţională mai multor confederaţii.

La fel ca în cazul sindicatelor, legea limitează numărul structurilor care au dreptul să negocieze contracte colective la nivel de unitate. Dacă până acum era suficient ca membrii unui sindicat să reprezinte o treime dintre angajaţii firmei pentru a discuta contractul colectiv de acolo, acum numărul minim urcă la 50 plus unu din totalul salariaţilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite