AVAS ţinteşte venituri de 200 de milioane de euro din privatizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre companiile scoase la vânzare se numără Electrica Muntenia Nord, Complexul Energetic Turceni şi Daewoo Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului estimează că

Printre companiile scoase la vânzare se numără Electrica Muntenia Nord, Complexul Energetic Turceni şi Daewoo

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului estimează că veniturile din privatizare vor atinge în acest an minimum 200 milioane de euro. Instituţia intenţionează să finalizeze în acest an privatizarea a 62 de societăţi la care statul deţine pachete majoritare de acţiuni, dintre care 35 fac parte din portofoliul AVAS, iar restul sunt preluate de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei.

Printre acestea se numără companii importante pentru sectorul energetic românesc, în speţă complexurile energetice Rovinari, Turceni, Craiova, dar şi filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud, Transilvania Sud, Electrica Muntenia Sud. În plus, pe lista societăţilor ce se vor a fi privatizate în acest an se află şi compania Daewoo Craiova, pentru care statul a primit patru oferte din partea General Motors, Ford, Tata şi Chery. "Bugetul previzionat al AVAS pentru anul în curs este de circa 300 milioane de euro, din care peste 60% reprezintă venituri din privatizarea companiilor pe care dorim să le vindem în acest an", a declarat, ieri, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu. Declaraţie suprinzătoare, dacă luăm în considerare că societăţile preluate de la OPSPI nu sunt deloc de neglijat şi, prin urmare, s-ar putea obţine venituri frumuşele.

Ministerul Justiţiei respinge modificarea legislaţiei

În cazul privatizării Daewoo Craiova, Atanasiu a precizat că la vânzare se are în vederea impunerea producerii unui număr de 300.000 de autoturisme pe an. În ceea ce priveşte anunţul de privatizare a Electroputere Craiova, acesta ar putea fi publicat săptămâna viitoare.

Potrivit oficialului AVAS, peste 80% din societăţile comerciale cu capital majoritar de stat din portofoliul instituţiei nu sunt atractive la privatizare din cauza bilanţurilor economico-financiare critice, dar şi realizării unor produse depăşite şi folosirii unor tehnologii neperformante. În acest sens, AVAS a elaborat un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea legislaţiei în domeniul privatizării, însă acesta nu a primit avizul Ministerului Justiţiei. "Nu am găsit cu Ministerul Justiţiei o soluţie comună pentru aplicarea Legii insolvenţei. Noi am propus să avem la dispoziţie şase luni pentru a nu ajunge în insolvenţă cu societăţile pe care dorim să le valorificăm, iar ei au spus că nu există nicio variantă pentru această modificare, nici măcar pentru un număr limitat de societăţi", a mai spus Atanasiu. El a adăugat că, dacă nu va fi găsită o soluţie pentru aceste firme, AVAS nu va putea privatiza nici măcar liniile de producţie sau modulele viabile. O altă dispută între AVAS şi MJ vizează vânzarea de acţiuni reprezentând 8% din capitalul Petrom către salariaţi, la acelaşi preţ cu cel încasat la privatizare. "Aşteptăm un punct comun al Ministerului Justiţiei şi al sindicatelor pentru a începe procedurile de vânzare", a afirmat Atanasiu.

Două litigii în care sunt implicate firmele lui Becali

Ministerul Justiţiei susţine vânzarea de acţiuni, din pachetul de 8%, doar către salariaţii Petrom de la data privatizării companiei, soluţie respinsă de sindicate.

AVAS a acţionat în instanţă două companii la care Gigi Becali este acţionar majoritar ca urmare a nerespectării prevederilor contractuale. Este vorba despre Uzina Mecanică Drăgăşani şi Avicola Iaşi. În cazul UM Drăgăşani, AVAS a devenit parte în proces prin preluarea acestuia de la OPSPI, şi a cerut în instanţă rezilierea contractului de vânzare-cumpărare, pe fondul nerespectării condiţiilor cuprinse în document. "În 17 ianuarie, când a avut loc procesul, am fost înregistraţi ca succesor al OPSPI în procesul intentat împotriva domnului Gigi Becali pentru Uzina Mecanică Drăgăşani. Vom continua procesul pentru rezilierea contractului de privatizare", a spus preşedintele AVAS. În cazul celui de-al doilea litigiu, AVAS a cerut în instanţă acţionarului majoritar de la Avicola Iaşi penalităţi pentru nerespectarea calendarului privind investiţiile de mediu asumate prin contractul de privatizare. Cătălin Ciubotă, avocatul lui Gigi Becali, a declarat, pentru Mediafax, că au fost făcute numai o parte din investiţii întrucât statul s-a angajat la momentul privatizării să şteargă datoriile istorice ale societăţii, în cuantum de aproximativ 2,2 milioane RON. "Până acum domnul Becali a făcut investiţii în societate de 3,3 milioane RON sub formă de obligaţii de mediu, salarii. Însă Fiscul ne-a pus sechestru pe bunuri şi poprire pe conturi, ceea ce nu ne-a permis să continuăm investiţia", a explicat Ciubotă. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru jumătatea lunii februarie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite