AVAS: Statul nu poate fi acuzat că deţine "acţiunea de aur" la Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drepturile speciale ale guvernului sunt valabile pe termen limitat, până în 2009 Restricţiile aplicate companiei Petrom, pe o perioadă limitată de timp după privatizare, nu întrunesc

Drepturile speciale ale guvernului sunt valabile pe termen limitat, până în 2009

Restricţiile aplicate companiei Petrom, pe o perioadă limitată de timp după privatizare, nu întrunesc condiţiile unei "acţiuni de aur" pentru statul român, a anunţat, ieri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Potrivit instituţiei, "aceste restricţii nu ar trebui considerate ca restricţionând libera circulaţie a capitalului sau libertatea de stabilire, aşa cum sunt reglementate aceste principii în legislaţia Uniunii Europene".

Mecanismele prevăzute în contract, considerate de CE ca fiind "acţiune de aur", sunt interzicerea vânzării sau înstrăinării în alt mod a acţiunilor companiei deţinute de OMV (acţionarul majoritar al Petrom - n.r.) fără acordul prealabil al statului şi obligaţia cumpărătorului de a păstra identitatea şi statutul juridic ale societăţii, precum şi calitatea acesteia de societate integrată în domeniul petrolului şi gazelor naturale, care include şi obligaţia de a nu înstrăina anumite active esenţiale.

Autorităţile nu vor putea influenţa deciziile în companie

AVAS arată însă că restricţiile prevăzute în contractul de privatizare vor putea fi folosite doar pe o perioadă de patru ani de la data finalizării tranzacţiei. De asemenea, obligaţia de obţinere a acordului statului în cazul vânzării acţiunilor de către cumpărător se justifică prin obligaţiile cumpărătorului faţă de societate, în calitatea acestuia de investitor strategic. Pe de altă parte, AVAS a adăugat că va deţine un procent mai mic din acţiunile Petrom decât cota de 25% prin care poate influenţa deciziile în companie. "Aproximativ 10% se vor duce la Fondul Proprietatea, iar până la 8% din acţiuni vor fi vândute salariaţilor, astfel că AVAS va mai deţine puţin peste 22% din titluri", se arată în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite