AVAS: OMV a respectat obligaţiile din contractul de privatizare a Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) susţine că OMV nu a creat niciun fel de probleme în procesul monitorizării postprivatizare în cazul Petrom. Compania austriacă

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) susţine că OMV nu a creat niciun fel de probleme în procesul monitorizării postprivatizare în cazul Petrom.

Compania austriacă va prezenta AVAS, până la 30 septembrie, documentele prin care atestă îndeplinirea angajamentelor investiţionale, restul obligaţiilor asumate prin contractul de privatizare fiind realizate, se arată într-un comunicat al Autorităţii, citat de NewsIn.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, şi-a exprimat, la sfârşitul săptămânii trecute, neîncrederea faţă de corectitudinea privatizării Petrom, recomandând reprezentanţilor AVAS să verifice atent modul în care sunt respectate obligaţiile postprivatizare şi să oprească contractul dacă există motive.

"Eu recomand AVAS-ului să verifice cu mare atenţie la toate scadenţele dacă Petrom îşi îndeplineşte obligaţiile şi, dacă are cea mai mică şansă să oprească contractul, să-l oprească", afirma Vosganian.

Vicepreşedintele AVAS pe probleme de postprivatizare, Constantin Botez, spune că, din punctul de vedere al impactului Petrom în economia românească, monitorizarea postprivatizare a contractului este una specială, pe care o urmăreşte personal, iar toate clauzele scadente sunt respectate până în prezent.

În cazul în care AVAS va constata încălcări ale contractului de privatizare, va lua toate măsurile care se impun, conform prevederilor contractului şi a legislaţiei în vigoare, se mai arată în comunicatul AVAS.

Vosganian îşi nuanţează poziţia

Cotidianul "Adevărul" i-a solicitat lui Varujan Vosganian un punct de vedere faţă de poziţia AVAS în cazul privatizării Petrom. Biroul de presă al Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) susţine că declaraţiile oficialului guvernamental cu privire la contractul de privatizare a companiei petroliere au fost făcute în cadrul unor discuţii despre siguranţa energetică şi rolul companiilor din sector.

"Varujan Vosganian, prin exemplul dat - Petrom - nu a vrut decât să sublinieze importanţa companiilor private din sector şi obligaţia reprezentanţilor statului de a se asigura că sunt respectate toate condiţiile de privatizare şi obiectivele stabilite prin clauzele contractului postprivatizare.

Aceste clauze au fost luate în considerare în elaborarea strategiei energetice naţionale şi de realizarea lor depinde siguranţa sistemului energetic naţional. MEF îşi exprimă satisfacţia faţă de stadiul realizărilor contractului postprivatizare Petrom, conform datelor raportate de AVAS", se arată într-un comunicat al ministerului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite