Comisia Europeană a avizat ajutoarele de stat pentru IMM-urile din portofoliul AVAS şi ME

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană a avizat ajutoarele de stat pentru IMM-urile din portofoliul AVAS şi ME
Comisia Europeană a avizat ajutoarele de stat pentru IMM-urile din portofoliul AVAS şi ME

Comisia Europeana a autorizat schema de ajutor de stat pentru restructurarea IMM-urilor aflate în dificultate, din portofoliul AVAS şi al Ministerului Economiei (ME), în vederea depăşirii crizei, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei.

Bugetul total estimat al schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de euro, incluzand suma de 30 de milioane de euro alocata schemei de salvare. Din total, 90 de milioane de euro sunt alocate pentru anul 2009.

Ajutorul de restructurare se poate acorda şi companiilor care au beneficiat de ajutor de stat pentru salvare şi care, după şase luni, nu pot face dovada rambursării integrale a creditului, dar prezintă un plan de restructurare.

În cazul în care valoarea ajutorului depăşeşte 10 milioane de euro pentru un beneficiar (inclusiv ajutorul de salvare), este considerat ajutor individual şi trebuie notificat la Comisia Europeană în vederea autorizării.

Numarul maxim de firme care pot beneficia de aceste ajutoare a fost estimat la 50.

Ajutorul de stat se poate acorda sub formă de subvenţii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participări la majorarea capitalului social prin transformarea unor creanţe ale AVAS şi ale Ministerului Economiei în acţiuni, eşalonarea unor datorii către AVAS, credite cu o rată a dobânzii cel puţin comparabilă cu rata de referinţă adoptată de Comisia Europeană (în prezent, rata de referinţă este de 13,76%).

Durata schemei este de doi ani, 2009 -2010, cu posibilitatea de prelungire, iar beneficiarii pot fi numai IMM-urile în dificultate aflate in portofoliul AVAS şi ME.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite