ATV-ul, motorul care ne distruge natura şi vacanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei legislaţii care să-i impună minime restricţii, cel mai mic autovehicul de teren, ATV-ul ("All Terrain Vehicle"), a devenit un factor de stres atât pentru natură, cât şi pentru

În lipsa unei legislaţii care să-i impună minime restricţii, cel mai mic autovehicul de teren, ATV-ul ("All Terrain Vehicle"), a devenit un factor de stres atât pentru natură, cât şi pentru om. Îl întâlnim cu precădere în staţiunile de munte sau de pe litoral, unde distruge nestingherit natura şi liniştea turiştilor.

Oamenii care încearcă să se odihnească se trezesc invadaţi de ATV-uri şi le reclamă tot mai des, plângându-se de fumul şi zgomotul care îi deranjează.

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Popa, a promis, la un moment dat, că vom avea o lege care să restricţioneze accesul ATV-urilor în staţiuni. Propunerea legislativă s-a pierdut pe drumul spre masa guvernului şi, în prezent, nu există nici măcar o normă sau un regulament care să pună o barieră în calea acestor maşinuţe obraznice.

Maşinile de teren care au invadat locurile de odihnă sunt vinovate de perturbarea liniştii turiştilor şi de poluarea aerului curat de la munte şi de pe litoral

Cele mai mici maşini de teren au devenit factori de poluare chimică şi fonică. Legea care ar putea să stopeze aceste efecte nedorite întârzie să apară.

Conceput ca un vehicul care să răspundă nevoii ori plăcerii de a străbate locuri greu accesibile sau terenuri accidentate, ATV-ul ("All Terrain Vehicle") a ajuns să fie în România un factor deranjant deopotrivă pentru natură şi pentru om.

Astfel, maşinuţele care colindă cu precădere destinaţiile turistice cunoscute şi-au dovedit, în scurt timp, valenţele de a distruge natura şi liniştea turiştilor. Lipsa unor reglementări clare în privinţa zonelor care pot fi străbătute de aceste vehicule fac ca ele să fie întâlnite peste tot. Din cauza apariţiei a tot mai multe ATV-uri, mai ales la munte şi pe litoral, acestea au început să prezinte şi un risc major de poluare fonică.

Turiştii care încearcă să se odihnească s-au trezit invadaţi de ATV-uri. Mulţi români reclamă tot mai des fumul şi zgomotul pe care îl fac aceste maşini, deranjante atât pentru om, cât şi pentru anumite specii de animale care îşi au habitatele în zonele respective. Un alt risc pe care îl prezintă ATV-urile este acela al distrugerii anumitor specii de plante protejate.

De la Garda de Mediu la minister

Ideea unei reglementări clare, cu aplicabilitate la nivel naţional, care să stipuleze cu precizie zonele în care împătimiţii ATV-urilor se pot plimba şi locurile unde pot fi închiriate turiştilor, a venit vara trecută. Iniţiativa a aparţinut comisarului general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), Octavian Popa, care anunţa la vremea respectivă trimiterea unei propuneri legislative ce urma să ajungă pe masa guvernului prin Ministerul Mediului.

Proiect trimis anual

Întrebat de concretizarea acestui demers, şeful Gărzii de Mediu a explicat că ministerul nu a dus la bun sfârşit procedura. "Am trimis propunerea legislativă la minister anul trecut, în vară. Din păcate, ministerul, instituţia care poate înainta în guvern proiecte de acte normative, nu a finalizat proiectul şi, implicit, acesta nu a mai ajuns pe masa Executivului", a declarat, pentru "Adevărul", comisarul general al GNM, Octavian Popa.

Comisarul a explicat că intenţionează să retrimită propunerea către Ministerul Mediului. "Am intenţia de a reveni cu o nouă solicitare către minister şi cu o rugăminte către domnul ministru Korodi pentru reglementarea cât mai rapidă a acestei probleme", a mai spus comisarul general.

Potrivit lui Popa, una dintre prevederile propunerii legislative înaintate anul trecut Ministerului Mediului, cu aplicabilitate la nivel naţional, viza limitarea accesului ATV-urilor în anumite zone protejate. De asemenea, conform aceluiaşi proiect, urmau să fie stabilite anumite trasee fixe pe care să circule acest tip de vehicule, existând, totodată, şi o taxă de mediu pentru utilizarea lor. De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului

Mediului au precizat, pentru "Adevărul", că instituţia nu a primit nicio propunere de act normativ de la Garda de Mediu, care să vizeze regimul de utilizare a ATV-urilor.

Îngrijorare internaţională

Îngrijorarea în privinţa efectelor negative pe care aceste maşinuţe de teren le au asupra naturii şi mediului este o preocupare împărtăşită de majoritatea organizaţiilor internaţionale de mediu. Acestea atrag atenţia asupra faptului că refacerea zonelor forestiere sensibile după traversarea lor de cătrre ATV-uri este un proces îndelungat, care poate dăuna ecosistemului. Totodată, şi biologii şi-au exprimat nemulţumirea, în mai multe rânduri, în ceea ce priveşte pericolul ATV-urilor asupra anumitor specii protejate.

Proiectul legislativ privind circulaţia ATV-urilor a fost elaborat vara trecută, dar nu a ajuns nici acum pe masa guvernului
Octavian Popa,
Comisarul general al Gărzii de Mediu

Cu ATV-ul, la munte şi la mare

Până când autorităţile de la nivel central se vor pune de acord asupra necesităţii unui act normativ care să impună condiţii precise pentru ATV-uri, acestea rămân la latitudinea autorităţilor locale. Impuse aleatoriu şi fără consecvenţă, aceste condiţii duc la situaţii care pun în pericol mediul înconjurător şi deranjează turiştii, care trebuie să le suporte exact în locurile preferate pentru linişte şi aer curat.

La munte, ATV-urile străbat alături de turişti potecile, cu riscul de a le deranja acestora plimbarea ori de a distruge speciile protejate. Cu acelaşi risc, cei care preferă ATV-ul pentru ieşirea în natură încalcă până şi interdicţiile de a folosi acest vehicul în rezervaţiile naturale. Nici iubitorii litoralului nu sunt scutiţi de poluarea aerului şi zgomotul pe care le produc maşinuţele renumite pentru capacitatea de a se adapta la orice tip de teren.

Deşi accesul lor nu este permis pe plajă, circulaţia ATV-urilor pe faleză face praf ideea de a veni pe litoral pentru aerosoli.

Interzise pe plajă

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 19/2006 care reglementează utilizarea plajei şi activităţile desfăşurate pe litoralul Mării Negre, este interzisă circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plajă

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral, Cătălin Anton, a explicat că în categoria maşini este inclus şi ATV-ul, deci pe plajă este strict interzis. Dar pe lângă plajă, nu. În plus, scuterele, care fac acelaşi zgomot şi chiar mai mult fum, nu sunt incluse nicăieri

Actul normativ menţionat prevede sancţionarea celor care intră cu ATV-uri ori alte vehicule pe plajă cu amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 lei

Constatarea contravenţiei se face de către reprezentanţii Ministerului de Interne, precum şi de personalul GNM, al Administraţiei Naţionale Apele Române ori al Autorităţii Naţionale pentru Turism

Codul Silvic permite accesul în pădure

În ceea ce priveşte pădurile, noua variantă a Codului Silvic, publicată în primăvara acestui an, nu îngrădeşte accesul ATV-urilor. Astfel, codul permite accesul public în pădure cu autovehicule, motociclete şi ATV-uri atât timp cât este vorba despre activităţi sportive, recreative ori turism. O altă condiţie o constituie acordul proprietarului sau al administratorului pădurii pentru desfăşurarea respectivelor activităţi.

Singura pârghie legală pe care autorităţile o au în prezent la îndemână o constituie interzicerea ATV-urilor la nivel local, în anumite zone. Dar atunci când sunt întrebaţi de ce nu adoptă astfel de măsuri, edilii spun că nu intră în atribuţiile lor ori că acestea ar trebui impuse de la nivel central, printr-o lege unitară în toată ţara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite