Excedentul pe 2007 al USH, de 8 ori mai mare decât al ASE - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excedentul pe 2007 al USH, de 8 ori mai mare decât al ASE - Revista presei economice
Excedentul pe 2007 al USH, de 8 ori mai mare decât al ASE - Revista presei economice

Presa economică de astăzi scrie despre excedentul înregistrat de Spiru Haret pe 2007, rambursarea TVA de trei ori pe lună sau posibilitatea ca SNIF să fie preluată de AVAS. Printre alte subiecte, cel mai mare randament de pe Bursă luna trecută a fost de numai 14%, iar creditarea în zona euro nu îşi va reveni prea curând, este de părere Trichet.


Excedentul pe 2007 al USH, de 8 ori mai mare decât al ASE.

Universitatea "Spiru Haret" - cea mai mare şi mai bogată universitate privată din România, implicatâ în unul din cele mai puternice scandaluri din învăţământ din ultimii ani - a avut venituri de 246 mil. lei (74 mil. euro) în 2007 şi un excedent de 110 mil. lei (33 mil. euro), arată datele de pe site-ul Ministerului Finanţelor. În condiţiile în care universitatea şcolarizează în prezent o treime din studenţii care învaţă într-o instituţie de învăţământ superior din ţară, veniturile încasate de "Spiru Haret" din taxe de şcolarizare în acest an ar putea ajunge la 100 mil., scrie Ziarul Financiar.

TVA se rambursează de trei ori pe lună. Ministerul Finanţelor a făcut o grilă fixă de plată a deconturilor de TVA. Azi au primit banii de la Finanţe, pe TVA restant, firme care îi aşteptau din 2006. Pe 24 iulie, îi vor lua cei care îi aşteaptă de anul trecut. Finanţele vor stabili suma lunară pe care o au de plată pentru deconturile de TVA şi apoi o vor împărţi în două: 80% pentru rambursarea sumelor întârziate şi 20% pentru deconturile la zi, arată un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit Money.ro.

SNIF ar putea fi preluată de AVAS. Cu peste 400 de locaţii imobiliare răspândite în toată ţara, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, ar putea fi preluată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului în baza unui protocol de predare-primire încheiat între cele două autorităţi, nu prin licitaţie publică cu strigare, aşa cum se anunţase în luna noiembrie a anului trecut, scrie Curierul Naţional.

Cel mai mare randament de pe Bursă luna trecută, de numai 14%. Cel mai bun plasament financiar, realizat pe termen de o lună, l-au reprezentat, vineri, titlurile producătorului de medicamente "Antibiotice" Iaşi, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul ATB. Astfel, preţul acestora a câştigat, în perioada 10 iunie - 10 iulie, 13,93% (raportat la moneda europeană), urcând la 0,66 lei/acţiune, în şedinţa bursieră de ieri. Investitorii care au ales ca plasamente indicii bursieri au continuat să înregistreze pierderi, piaţa de capital de la Bucureşti având o evoluţie negativă în perioada menţionată, potrivit Bursa.

Creditarea în zona euro nu îşi va reveni prea curând. Băncile comerciale ar putea avea nevoie de timp pentru a sistematiza planul masiv al Băncii Centrale Europene (BCE) , de injectare de lichidităţi pe piaţă, şi pentru a-l transforma în creditare suplimentară, a declarat luni preşedintele băncii, Jean-Claude Trichet, relatează Reuters, citat de Money.ro. Trichet a îndemnat băncile să îşi amintească că au responsabilitatea de a oferi împrumuturi firmelor şi gospodăriilor. Totuşi, acesta a avertizat că BCE este pregătită să le acorde timp pentru ajustare şi nu se grăbeşte să acţioneze din nou asupra politicii monetare, pentru forţarea creditării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite