ARAD: Primele amenzi pentru nerespectarea pădurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma acţiunii complexe de igienizare, conştientizare, sancţionare pe care Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului  a avut-o  împreună cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad au apărut şi primele amenzi.

„Am avut două surprize, una plăcută şi una neplăcută. Cea plăcută este că peste 95 la sută din locurile în care turiştii au fost la picnic au fost lăsate curate, iar cea neplăcută a fost că numeroşi turişti intră în continuare cu maşina în interiorul pădurii pe drumurile de pământ, în ciuda semnelor de interdicţie amplasate“, a declarat ing. Ovidiu Pârv, directorul Administraţiei Parcului Natural Lunca Lureşului.

Chiar dacă este un drum cu solul tasat, un vehicul motorizat, la parcarea acestuia sau la întoarcerea lui pe acel drum, solul de lângă drum este tasat şi el, iar regenerarea puieţilor se face astfel cu dificultate în acel locaţii.

Ovidiu Pârv a explicat de ce nu e bine să se intre cu maşina în pădure:

Se reduc considerabil locurile de picnic; acolo unde este parcată o maşină în interiorul pădurii ar putea sta foarte bine o familie la iarbă verde;

Locaţiile din adâncul pădurii în care sunt conduse vehicule motorizate devin adesea locaţii ascunse pentru diverse tipuri de deşeuri;

Nu e deloc plăcut când cineva îşi prepară mâncarea la iarbă verde, la un metru de el să treacă o maşină;

Totodată liniştea pe care cei mai mulţi o caută venind aici, o pot găsi dacă nu există o maşină parcată la câţiva metri de ei, cu boxele dată la maxim;

Sunt suficiente locuri în Municipiul Arad în care te simţi în nesiguranţă ca pieton sau biciclist şi Pădurea Ceala nu trebuie să devină o locaţie suplimentară în acest sens; în Pădurea Ceala sunt deschise câteva trasee de biciclete sau de mers pe jos care sunt tot mai frecventate, iar aceste tipuri vizitatori care le folosesc trebuie să se bucure de natura care nu o găsesc în oraş;

Nu trebuie uitat că Pădurea Ceala face parte dintr-o arie protejată care are ca obiectiv şi protejarea anumitor specii de plante şi animale; astfel specii ca melcii, insecte (Lucanus cervus, Morimus funereus), specii de plante şi ciuperci, arici etc. sunt afectate negativ prin conducerea vehiculelor motorizate (aceste urmări se pot vedea deseori chiar pe drumul asfaltat Ceala prin mulţimea de melci, broaşte, insecte care sunt zdrobite în anumite perioade ale anului).

În ciuda ameninţărilor şi injuriilor aduse de cei amendaţi sau a celor care vor fi sancţionaţi şi în viitor, accesul cu mijloace motorizate în interiorul pădurii, în afara drumurilor desemnate publice, pe drumurile de pământ va fi interzis şi sancţionat, precum şi debarasarea de deşeuri. Conform legislaţiei silvice naţionale, aceste lucruri constituie contravenţii şi se sancţionează până la 200 lei. Aceasta este şi amenda care a fost aplicată celor 8 contravenienţi care au intrat duminică cu maşina în interiorul pădurii.

Conducătorii auto sunt deci rugaţi a parca maşina în parcările amenajate şi semnalizate sau de-a lungul drumurilor publice desemnate din Pădurea Ceala, deoarece acţiuni de acest tip în care voluntari vor ajuta la depistarea celor care încalcă legea vor fi continuate.

Conform OUG nr. 164/2008, art. 96. - (1) constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarei prevederi legale (aliniatul 10): „obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcţional, în special a celor situate de-a lungul căilor de comunicaţie rutiere, feroviare şi de navigaţie”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite