APCE va dezbate problema centrelor de detentie secrete ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, de la Paris, a parvenit stirea potrivit careia Comisia pentru probleme Juridice a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) l-a desemnat presedintele ei pe elvetianul Dick Marty,

Ieri, de la Paris, a parvenit stirea potrivit careia Comisia pentru probleme Juridice a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) l-a desemnat presedintele ei pe elvetianul Dick Marty, raportor pentru studierea alegatiilor privind existenta centrelor de detentie secreta ale CIA, in vederea unei eventuale dezbateri de urgenta a chestiunii la apropiata reuniune a Comisiei permanente. Intrunirea va avea loc la Bucuresti in ziua de 25 noiembrie a.c. Dupa cum se constata, desi parea abandonata, intrucat a fost elucidata cel putin la nivelul guvernelor nominalizate, continua sa faca mari valuri "bomba" publicistica lansata saptamana trecuta de foarte influentul cotidian american "Washington Post" si preluata si de alte ziare, dar dezmintita oficial de tarile europene nominalizate - Romania si Polonia - in vreme ce Comisia Europeana a notificat faptul ca nu are nici o dovada ca Romania, de pilda, ar fi incalcat Conventia Europeana a drepturilor Omului. In ce-o priveste, in luarea deciziei amintite, Comisia APCE a evocat rezolutia sa, 1433, din 2005, in care cerea statelor membre "sa vegheze ca teritoriile lor sa nu fie folosite pentru practicarea detentiei secrete". Totodata, ea a hotarat sa-l autorizeze pe Marty ca, daca va fi nevoie, sa se deplaseze in unele tari membre pentru a cere date suplimentare. De asemenea, secretarului general al CE i s-a spus sa solicite tarilor din APCE ca, in virtutea art. 52 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului - CEDH -, sa-i trimita orice informatie de care dispun in acest sens. La randul lui, saptamana trecuta, presedintele APCE, Rene van der Linden, a subliniat ca toate statele din Consiliul Europei sunt obligate in mod legal sa respecte CEDH si Conventia Europeana privind Prevenirea Torturii. Totodata, el a reamintit textele recent adoptate de APCE in privinta "legalitatii detentiei persoanelor de catre SUA, la Guantanamo Bay" (recomandarea 1699 si rezolutia 1433) si "disparitiile fortate" (recomandarea 1719 si rezolutia 1463). Dincolo de aspectele strict tehnice ale spinoasei probleme, demersul APCE vadeste preocuparea deosebita a Adunarii Parlamentare pan-europene intr-o chestiune cu mare impact uman, juridic si politic, el circumscriindu-se unui cadru bine delimitat al activitatii sale si scopurilor acesteia.

Bush sare in apararea "gaurilor negre" ale CIA
Aparand sistemul de inchisori clandestine creat de CIA in strainatate, in care sunt retinuti suspectii de terorism, presedintele american, George W. Bush, a declarat ca administratia sa va continua sa lupte impotriva terorismului, uneori in moduri neconventionale, insa intotdeauna legale. El a afirmat ca statul american se afla in razboi cu "un inamic care sta la panda si comploteaza sa loveasca din nou America. "Asa ca, ii vom urmari in mod agresiv, insa o vom face in baza legii", a declarat liderul de la Casa Alba la sfarsitul turneului de cinci zile in America Latina. Bush nu a comentat informatiile aparute in "Washington Post" saptamana trecuta, in care se dezvaluia existenta acestor inchisori, precizand insa ca "noi nu torturam".

Basescu: Romania nu a primit vreo solicitare pentru inchisori CIA
Romania si Slovacia nu au primit cereri din partea guvernului SUA privind instalarea pe teritoriile lor a unor centre de detentie ale CIA, au afirmat la Bratislava, atat presedintele Traian Basescu, cat si omologul sau slovac, Ivan Gasparovic. Seful statului roman a precizat ca "niciodata in relatiile bilaterale, SUA nu au propus Romaniei practici care sa nu tina cont de respectarea drepturilor omului". "Suntem aliati pur si simplu. Este si in interesul Romaniei sa aiba aceasta alianta si mi se pare absolut dificil sa atentionez SUA despre ceva ce nu stim", a explicat Traian Basescu. "Daca am fi primit o astfel de cerere, n-am fi tinut cont de ea", a explicat Gasparovic, subliniind faptul ca tara sa este aliata cu Statele Unite in cadrul ONU si NATO, dar isi mentine pozitia autonoma in anumite privinte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite