ANRM trebuie să publice contractele de exploatare cu Petrom pentru Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a admis cererea formulată de Societatea Academică din Români (SAR) şi obligă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) să facă publice date legate de contractele de exploatare şi explorare în platforma continentală a Mării Negre încheiate cu SNP Petrom, anunţă un comunicat al SAR, citat de NewsIn.

Până acum, ANRM refuza sistematic să prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice, potrivit comunicatului. 

Potrivit deciziei publicate pe portalul Tribunalului Bucureşti, ANRM este obligată să facă publice datele solicitate de SAR în termen de zece zile de la rămânerea irevocabilă a deciziei, care poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

SAR precizează că acţiunea în instanţă împotriva ANRM face parte "dintr-un program mai mare de litigaţii strategice susţinut cu fonduri PHARE, destinat să creeze precedente în justiţie pe dosare mari şi sensibile de achiziţii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat în mod abuziv". De asemenea, SAR menţionează că mai are pe rolul instanţelor acţiuni asemănătoare deschise împotriva AVAS, pentru  contractual de privatizare cu Ford, cu Metrorex - pentru contractual de spaţii publicitare în metrou, cu Eximbank - pentru contractul de achiziţie de servicii de  publicitate şi promovare, cu Primaria Sectorului 1 - pentru contractul cu Romprest şi cu Primăria Constanţa, pentru opt contracte cu agenţii de presă şi publicitate, firme de pază şi securitate şi întreţinerea domeniului public.

Societatea Academică din România atrage atenţia că, prin aceste acţiuni nu vrea să aducă acuzaţii în legătură cu aceste contracte, însă doreşte ca ele să fie făcute publice pentru a creşte trasparenţa achiziţiilor publice.

În prezent, compania Petrom operează două perimetre offshore (Istria XVIII şi Neptun XIX), însumând o arie de 13.880 kilometri pătraţi.

Petrom produce în prezent, pe platforma continentală, cinci zăcăminte comerciale: Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe, Pescăruş şi Delta. Producţia actuală atinge aproape 32.000 barili echivalent petrol pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din producţia Petrom din România.

În 14 septembrie 2009, Petrom anunţa că a început producţia din sondele offshore forate recent Delta 6 şi Lebăda Vest 4, potenţialul ambelor sonde fiind de peste 4.500 bep/zi până la sfârşitul lui 2009.

Ambele zăcăminte, Delta şi Lebăda Vest, sunt localizate în blocul Histria XVIII din Marea Neagră.

OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom. Ministerul Economiei are o participaţie de 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - 2,03% iar 6,21% aparţin acţionarilor minoritari.

Explorarea platformei continentale româneşti a Mării Negre a fost demarată încă din anul 1969, prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite