ANRE: Este puţin probabil ca preţurile la electricitate să mai crească în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima modificare a tarifelor la electricitate plătite de populaţie a fost operată la 1 aprilie 2007 Reglementatorii din energie nu prevăd, până la sfârşitul anului în curs,

Ultima modificare a tarifelor la electricitate plătite de populaţie a fost operată la 1 aprilie 2007

Reglementatorii din energie nu prevăd, până la sfârşitul anului în curs, modificări ale tarifelor la electricitate plătite de populaţie. Aceasta, numai în condiţiile în care situaţia meteorologică şi cea hidrologică se menţin la nivelul celor din prezent.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează, în momentul de faţă efectele perioadei de caniculă asupra costurilor de producţie şi asupra preţurilor din sistemul energetic. "Dacă în a doua jumătate a lunii august şi în septembrie, situaţia meteo şi cea hidro se menţine la nivelul celor din prezent şi nu vom mai avea perioade caniculare, ca în iulie, este puţin probabil să avem creşteri de preţuri pentru populaţie în acest an.

Chiar dacă perioada caniculară a avut efecte, costurile suplimentare pot fi preluate de sistem. Totul depinde însă de temperaturile care vor fi înregistrate în perioada următoare", a declarat, pentru NewsIn, Viorel Alicuş, directorul general al Departamentului Preţuri şi Tarife în domeniul energiei electrice din cadrul ANRE.

Scumpirea din ianuarie 2008, stabilită în noiembrie

Abia în luna noiembrie, reglementatorul va şti cu exactitate dacă preţul energiei pentru populaţie va creşte de la 1 ianuarie şi cu ce procent. "Vom centraliza informaţii primite de la producătorii şi furnizorii de energie, iar după ce aceste date vor fi verificate şi avizate vom purta discuţii cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi cu producătorii pentru a stabili cantităţile de energie care vor merge spre populaţie prin contractele reglementate. Apoi vom lua o decizie în privinţa tarifelor de distribuţie şi transport şi estimăm că în luna noiembrie a acestui an vom şti cu siguranţă dacă preţul electricităţii va creşte de la 1 ianuarie", adaugă Alicuş.

Preţurile zonale aşteaptă girul guvernului

În ceea ce priveşte introducerea preţurilor zonale la electricitate, în funcţie de cele opt zone de distribuţie, reprezentantul ANRE a arătat că această măsură va trebui să aibă şi girul reprezentanţilor guvernului.
"ANRE analizează posibilitatea introducerii preţurilor zonale şi face calculele care se impun ca o măsură de precauţie, pentru a identifica cu exactitate care este cea mai bună metodă de tarifare pentru populaţie.

Vom purta discuţii în acest sens şi cu reprezentanţii guvernului. Bineînţeles că, dacă această măsură nu se va dovedi bună, vom renunţa la aplicarea ei", subliniază Viorel Alicuş. Ultima modificare a tarifelor la electricitate plătite de populaţie a fost operată la 1 aprilie 2007, când preţul a crescut în medie cu 3,95%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite