41% dintre copiii români sunt hărţuiţi online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, pe perioada celor doi ani de funcţionare a componentei Helpline dezvoltată în cadrul proiectului Sigur.info, au fost primite peste 620 de apeluri şi sesizări atât din partea copiilor, cât şi a adulţilor. Printre problemele semnalate se identifică: hărţuirea şi abuzul pe Internet (209), furtul de date personale (142), cazurile de fraudă şi/sau spam (25), pornografie (20) şi şantaj (20).

„Bună ziua. Cu siguranţă majoritatea au un cont activ pe Facebook. Mie mi s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Eu am contul securizat bine şi nici măcar nu am până în o sută de prieteni. Cu vreo lună în urmă primisem o cerere de prietenie de la o persoană străină, un bărbat. Deşi nu accept orice cereri , am dat accept...aşa din curiozitate. După care mi-a mai trimis vreo câteva mesaje ciudate insistând să stau cu el pe chat. Normal că l-am şters imediat, cam după o zi. Asta a fost tot! De atunci până azi tot îmi trimite mesaje de pe diferite conturi false şi mai grav , chiar mi-a creat mie un cont fals cu datele mele şi câteva din pozele mele. Sunt hărţuită şi ameninţată constant de acest străin. Vă rog spuneţi-mi ce pot să fac!”, spune Ioana (15 ani)

“Hărţuirile de care vă pomeneam au început de vreo 8 luni. Eu şi alte persoane din jurul meu suntem deranjate telefonic de acest om prin mesaje injurioase sau convorbiri. Au fost deranjaţi părinţii mei, prieteni de-ai mei. Nu am mai răspuns provocărilor telefonice şi a început hărţuirea pe net, cu postarea de diferite mesaje calomnioase la adresa mea. Nu stiu ce să fac!”,povesteşte Mihai (14 ani).

Acestea sunt doar câteva mărturii ale copiilor care au apelat la ajutorul platformei Sigur.Info.

Agresiuni verbale si furt de date personale


Problemele semnalate cel mai des vizează hărţuirea şi abuzul pe Internet sub toate formele sale - agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arată că în România există cea mai mare incidenţă a hărţuirilor din întreaga Europă. Studiul EU Kids Online II relevă că 41% dintre copiii români intervievaţi au declarat că au fost hărţuiţi în vreun fel, atât în lumea reală cât şi prin intermediul noilor tehnologii, iar 13% declară că au fost hărţuiţi online. Aceasta, împreună cu constatările cercetării legate de o vizibilitate crescută a profilelor pe reţelelor sociale, duc la o rată crescută a cazurilor în care datele personale sunt sustrase de pe reţelele sociale, postate pe diverse alte site-uri în contexte defăimătoare, fară acordul persoanelor în cauză.

Dezbatere pentru siguranţă pe internet


Pentu a preîntâmpina aceste situaţii de risc, Organizaţia Salvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului Sigur.Info, având suport financiar din partea Comisiei Europene, organizează la Moeciu, în perioada 17-23 iulie 2011, a doua ediţie a Dezbaterii Europene dedicată Siguranţei pe Internet. Dezbaterea Europeană Sigur.Info 2011 reuneşte 40 de copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 15-19 ani, din zece ţări, în cadrul unicului eveniment european dedicat colaborării copiilor pentru un Internet mai sigur. Ţările participante sunt: Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Estonia, Irlanda, Marea Britanie şi România

„Pentru a asigura un mediu online securizant copiilor, se impune o educaţie corespunzătoare a acestora şi o informare riguroasă privind potenţialele situaţii de risc cu care se pot confrunta atunci când utilizează Internetul.  Una dintre cele mai importante componente ale programului Sigur.info este reprezentată de activităţile de informare şi conştientizare susţinute de tinerii voluntari în şcolile şi liceele din ţară. Din septembrie 2010 până în prezent, au fost informaţi peste 33.000 de utilizatori de Internet, atât copii şi adolescenţi, cât şi adulţi, din 12 oraşe mari, în cadrul sesiunilor de informare şi al campaniilor stradale. Pentru atingerea acestor rezultate au fost implicaţi peste 370 de voluntari pregătiţi în prealabil de experţi Salvaţi Copiii”, declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

Printre subiectele ce vor fi dezbătute de către participanţi se numără: securitatea datelor personale pe Internet, dependenţa de calculator şi Internet, pericolele reale din lumea virtuală, principiul participării reale a copiilor în elaborarea de strategii privind utilizarea responsabilă a noilor tehnologii de comunicare online. Evenimentul se bucură şi de participarea şi sprijinul oferit de Insafe.

La eveniment vor participa ca speakeri: Ştefan Tănase - Senior Security Researcher (Kaspersky Lab), Bogdan Manolea – Director Executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet şi Ştefana Dobre – Consilier Psiholog (Salvaţi Copiii România).

Platformă pentru sesizarea abuzurilor

Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în toată Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.

Obiectivul general al programului este promovarea siguranţei copiilor pe Internet, prin organizarea de activităţi de conştientizare şi informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul îşi propune să ofere profesorilor, părinţilor şi copiilor cunoştinţe şi instrumente pentru protecţia în acest nou mediu tehnologic.

Prin intermediul componentei Helpline copiii, adolescenţii, părinţii şi profesorii pot adresa întrebări, primi informaţii şi sfaturi si propune recomandări privind modalităţile de a evita conţinutul ilegal şi dăunător al unor pagini de Internet. . La adresa www.helpline.sigur.info funcţionează linia telefonică 0744 300 476 (luni-vineri, orele 11-16, număr cu tarifare normală în reţeaua Orange), o platformă de chat şi o adresă de e-mail: helpline@sigur.info.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite