300 de operaţii cu celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Transplant Medular al Institutului Fundeni a marcat ieri o cifră rotundă: 300 de intervenţii în care se folosesc celulele stem, în 10 ani. Transplanturile cu celule stem au ajuns la Fundeni la o reuşită de 80%.

Din totalul lor, 85% sunt autotransplanturi (în care celulele stem se recoltează chiar de la bolnav), iar restul sunt „allo", care se fac cu grefe de măduvă de la donatori din familie. Şansele de supravieţuire sunt mai mari la autogrefă, întrucât mortalitatea în acest caz este de cel mult 5%, faţă de 20% la allotransplant. Dintre cele 300 de proceduri, 13,5% au fost făcute la copii.

Transplantul medular cu celule stem este o intervenţie dificilă care se efectuează în cazul bolnavilor de cancer şi a altor afecţiuni ale sângelui: leucemie acută, limfom, mielom multiplu, anemie aplastică severă şi tumori solide. Pe lângă procedura propriu-zisă, pacienţii sunt reevaluaţi săptămânal şi apoi lunar în primii ani, din cauza multiplelor complicaţii care pot apărea. În toată ţara s-au efectuat până acum 680 de transplanturi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite